Nieuws/Binnenland
43668914
Binnenland

Woningen ontruimd in Cadzand door gaslek: bewoners ondergebracht in café

CADZAND - De bewoners van 24 woningen in het Zeeuwse Cadzand hebben zaterdagmiddag hun woningen moeten verlaten wegens een gaslek. Een deel van hen, het gaat volgens de veiligheidsregio om tien bewoners, is tijdelijk ondergebracht in een lokaal café. „De anderen zijn waarschijnlijk naar kennissen of familie gegaan, of waren niet thuis”, zegt een woordvoerster van de veiligheidsregio.

De brandweer ontdekte even voor 13.20 uur bij een aantal putdeksels van het riool dat er gas naar buiten kwam en besloot daarop 24 huizen in de Mariastraat „uit voorzorg” te ontruimen. De putten werden opengezet zodat het riool kon worden geventileerd. Kort voor 15.30 uur vond netbeheerder Stedin het vermoedelijke lek. Daarop werd besloten de leiding af te sluiten en het overtollige gas te verbranden.

Stedin is tegen 17.00 uur begonnen met het repareren van het lek. Daarna verrichten de brandweer en de netbeheerder opnieuw metingen in het riool om na te gaan of de hoeveelheid gas is afgenomen en het lek dus daadwerkelijk is gedicht.

Vervolgens moeten volgens de voorlichtster zestien huizen van binnen worden gecontroleerd en kan aansluitend besloten worden of en wanneer de bewoners kunnen terugkeren.