Nieuws/Binnenland
436803
Binnenland

LEZERS: GEEF BANKEN EEN SIGNAAL, NEEM SPAARTEGOED OP  

Uitslag Stelling: ’Geld dan maar in oude sok’

Niemand wil risico lopen met zijn zuurverdiende spaargeld, blijkt uit de Stelling van de Dag. Maar juist het geld op je spaarrekening laten staan, met deze historisch lage rente, is in de ogen van de meeste deelnemers nog het grootste risico...

Ontzettend veel deelnemers noemen de welbekende ’oude sok’ als alternatief. Die spreekwoordelijke sok neemt als het aan twee derde van de respondenten ligt de gedaante aan van een kluis. Die kluis kan in huis komen („Ik investeer dan voor extra veiligheid meteen een bedrag in een wapen”) of worden gehuurd, „maar liever niet bij een bank, want die hebben al genoeg aan ons verdiend.”

Duidelijk is dat het vertrouwen in de banken laag is. „De spaarders moeten een signaal afgeven naar de banken door massaal hun spaartegoed op te nemen. Het is tijd dat de banken voelen dat zij ons nodig hebben en niet andersom”, zegt een boze spaarder. Iemand valt bij: „Iedereen weet wat er met de DSB is gebeurd. Iedereen zijn geld eraf halen en misschien gebeurt er dan iets positiefs voor spaarders.”

Velen zijn zeer nieuwsgierig wat er zou gebeuren met de banken als iedereen zijn geld er vanaf haalt. „Het spaargeld opnemen zal een negatief effect hebben op de banken en economie, ook al zou ik wel eens mee willen maken hoe die effecten uitpakken”, filosofeert iemand. Bijna de helft van de respondenten is nog nooit naar een andere bank overgestapt.

Twee derde van de deelnemers heeft een ’spaarpotje’ dat is bedoeld voor onvoorziene extra uitgaven. Zij voelen niet veel voor risicovol beleggen, omdat ze bij hun geld willen kunnen komen als dat nodig is. Ook vindt een ruime meerderheid het advies om het geld uit te geven aan vakanties of een nieuwe auto ergerniswekkend: „Dat geld heb ik nodig voor onverwachte uitgaven”, zegt de een. Een ander: „Voor kleine spaarders zijn er geen mogelijkheden. Beleggen is teveel risico.”

De situatie zet flink wat mensen aan tot investeringen in het eigen huis; bijna de helft van de respondenten overweegt dit. „Zoveel mogelijk het geld investeren in de eigen woning. Het verfraaien van de tuin of de aanschaf van zonnepanelen geeft mogelijke meerwaarde.”

Diverse respondenten adviseren om te investeren in goud. „Dat bespaart in elk geval de box 3 belasting.” De vermogensrendementsheffing wordt door meer mensen als het probleem gezien: „Hierdoor heb je een negatief rendement.” Iemand merkt op: „De regering grijpt niet in en pakt zelfs nog een deel via een onredelijke belasting. En weigert op korte termijn er wat aan te doen.”

Behalve onze overheid krijgt ook de Europese Centrale Bank er van langs. „De ECB is misdadig bezig met het kunstmatig verlagen van de rente. Dit wordt gedaan om zuidelijke landen niet failliet te laten gaan, op onze kosten. Nederlanders met pensioen en spaargeld zijn de dupe”, beklaagt iemand zich. „Het wordt tijd om nu weer met verstand de zaken ter hand te nemen en Draghi aan de kant te zetten met zijn geld-bijdrukkerij en zijn lage rentes”, valt een ander bij.

Er is hoe dan ook veel kwaad bloed gezet: „Ook al gaat de rente weer omhoog; ik ben zo boos op de banken dat ik ze mijn geld niet meer gun. Ik gebruik de bank alleen nog voor mijn pin en betaalmogelijkheden.”