Nieuws/Binnenland
436805
Binnenland

Hulp bij valse aftrekpost keihard bestraft

Malafide belastingman vast

Amsterdam - De Belastingdienst en het Openbaar Ministerie treden steeds harder op tegen sjoemelende belastingadviseurs. Deze week was het weer raak. Zes ’foute’ adviseurs kregen een bezoekje van de fiscale opsporingsdienst FIOD. Twee van hen zijn aangehouden.

De adviseurs worden verdacht van belastingfraude en hen hangt celstraf en een verbod op het uitoefenen van hun beroep boven het hoofd. Ze zouden opzettelijk en op grote schaal onjuiste aangiftes hebben ingediend voor duizenden particulieren.

De adviseurs verzonnen aftrekposten voor hun klanten, met name voor ziektekosten en giften. De valse aangiften waren bedoeld om ten onrechte hoge teruggaven inkomstenbelasting los te ritselen.

Miljoenen weg

Daarbij werd de Staat voor enkele miljoenen euro’s benadeeld.

De ’belastingmannetjes’ beloofden hun klanten bewust een hoge belastingteruggaaf met de bedoeling om veel klanten te werven, denkt Han Wijers.

Hij is bij de Belastingdienst verantwoordelijk voor de aanpak van deze groep fiscale dienstverleners. Hij wijst erop dat burgers altijd zelf verantwoordelijk blijven voor de aangifte.

Kwalijke praktijken

De in totaal 11.000 klanten zijn deze week in een brief op de hoogte gesteld van de praktijken van hun adviseur. Ook zij worden mogelijk verdacht van belastingfraude, alhoewel Wijers vermoedt dat niet iedereen door had wat er gebeurde.

Net als vorig jaar is de timing van de landelijke opsporingsactie geen toeval. Die vindt plaats rond 1 maart, het begin van de nieuwe aangifteperiode.

Afgeschrikt

Burgers en hun ’foute’ adviseurs moeten worden afgeschrikt, bevestigt Wijers. „Dankzij nieuwe opsporingsmethodes met slimme data-analyse zijn we er sneller bij. Als bij één adviseur wel erg veel en steeds dezelfde aftrekposten worden opgevoerd, dan valt dat op in onze computersystemen.”

Wijers geeft het voorbeeld van de kosten voor extra beddengoed die zieken, die aan het bed gebonden zijn, mogen opvoeren als aftrekpost. „Maar dan moet je wel heel erg ziek zijn, en dat is vaak niet het geval.”

Trucs

Ook kan de fiscus aan de bedragen zien dat er iets mis is. „Je mag je eigen risico ziektekosten niet aftrekken maar als steeds 360 euro opduikt onder een andere aftrekpost dan begint dat op te vallen”, zegt Wijers. Een andere truc is giften opvoeren voor een zogenaamd goed doel. „Met een beetje knip- en plakwerk is dat zo gedaan.”

De doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden vonden plaats in Rotterdam, Haarlem, Alkmaar, Losser, Oldenzaal, Almelo, Eindhoven en Duitsland.

Er is naast administratie ook enkele duizenden euro’s aan cashgeld in beslag genomen, zegt officier van justitie Dop Kruimel. Zij leidt het strafrechtelijk onderzoek naar de zes verdachten. Lees hier alles over belastingen