Nieuws/Binnenland
437184
Binnenland

Virus in Schagen, vijf doden

SCHAGEN - In een week tijd zijn vijf bewoners van een verpleeghuis in Schagen overleden door een griepvirus. Nog eens vijf bewoners vertonen symptomen van het virus.

Op de afdeling van uitbraak wonen 42 mensen. De zieke bewoners van Magnushof worden, om verdere verspreiding te voorkomen, geïsoleerd verpleegd. “Het gaat om influenza type A”, zegt Hans Groenendijk, bestuursvoorzitter van de overkoepelende Woonzorggroep Samen.

“We doen er alles aan om te voorkomen dat er meer mensen ziek worden, maar we constateren ook dat het om een besmettelijke variant gaat. Deze doelgroep is bovendien extra vatbaar”, aldus Groenendijk. Het verpleeghuis heeft extra hygiënemaatregelen genomen.

Van drie van de vijf mensen die zijn overleden was de gezondheid al erg slecht. “De andere twee waren niet zodanig verzwakt, dat overlijden meteen te verwachten was.” Het verzorgingshuis met 220 bewoners heeft niet eerder zo’n ernstige griepuitbraak meegemaakt. “Maar dit zijn geen uitzonderlijke aantallen in verpleeghuizen.”