Nieuws

Zonen topvoetballers ervaren lusten sterker dan lasten

Aardje naar zijn vaartje

Door Jeroen Kapteijns

Danny Blind neemt afscheid van Ajax, met zijn zoon Daley aan de hand.
1 / 4

Danny Blind neemt afscheid van Ajax, met zijn zoon Daley aan de hand.

Rob de Jong

De generaties volgen elkaar snel op in het voetbal, maar sommige familienamen lijken nooit te verdwijnen. Bij de herstart van de Eredivisie maakte bij NEC de 19-jarige Jordan Larsson, zoon van oud-Feyenoord-aanvaller Henrik Larsson, zijn debuut. En bij Ajax verbaasde de 17-jarige Justin Kluivert. Is een bekende vader eigenlijk een voor- of een nadeel?

Danny Blind neemt afscheid van Ajax, met zijn zoon Daley aan de hand.
1 / 4

Danny Blind neemt afscheid van Ajax, met zijn zoon Daley aan de hand.

Rob de Jong

Justin Kluivert had na afloop van de wedstrijd meteen dezelfde bravoure als zijn vader. „Hij was een echte spits, ik ben wat vaardiger.”

In de geschiedenis van Ajax is het al drie keer eerder voorgekomen, dat na een vader ook een zoon zijn opwachting maakt in de hoofdmacht. De families Brokmann, Anderiesen en Blind gingen de Kluiverts voor. In Oranje is zelfs achtmaal een zoon in de voetsporen van zijn vader getreden, het meest recent lukte dat Feyenoorder Steven Berghuis, na vader Frank.

Dat een bekende achternaam een last kan zijn ervoeren de zonen van Johan Cruijff en Willem van Hanegem. Ondanks de onmogelijke opdracht om hun wereldberoemde vaders te evenaren, kozen Jordi en Gert toch voor de voetballerij. Jordi Cruijff speelde voor FC Barcelona en Manchester United en kwam tot negen interlands. Gert van Hanegem was slechts een korte periode prof bij FC Utrecht en is tegenwoordig actief in de golfwereld.

Voorbeelden van zonen die hun vaders naar de kroon steken zijn er ook. Daley Blind heeft het aantal interlands van vader Danny nu al overtroffen. En Nigel de Jong had bij Ajax, HSV, Manchester City, AC Milan, LA Galaxy, Galatasaray en het Nederlands elftal een veel grotere carrière dan zijn vader, oud-PSV’er Jerry, die op drie interlands bleef steken.

Een bijzondere status heeft de familie Koeman, die zich al drie generaties laat gelden. De ruim drie jaar geleden overleden grootvader Martin Koeman was prof bij onder andere GVAV in Groningen en speelde één interland. Zijn zonen Ronald en Erwin behoorden tot de beste spelers van hun generatie, wonnen onder andere met het Nederlands elftal in 1988 het EK en timmerden daarna aan de weg als trainers.

Ondanks die zware erfenis besloten de neven Ronald junior en Len Koeman ook op een carrière als prof te mikken, iets waar de eerste in is geslaagd en de tweede door blessureleed niet. „Het is vooral de buitenwereld die anders op je reageert, omdat je de achternaam Koeman hebt”, weet Len, de zoon van Erwin Koeman. „Toen ik jeugdspeler was bij PSV en mijn vader in diezelfde periode assistent van Guus Hiddink, hoorde je vaak, dat dat wel de reden zou zijn dat ik in de jeugd speelde.”

„Als je Kluivert of Koeman heet, dan is de druk extra hoog”, zegt Ronald junior, die keept bij FC Oss. „Er wordt veel van je verwacht. Dat merkt Justin Kluivert nu ook, maar ik vind dat hij er geweldig mee omgaat. Ik ken hem nog uit de periode dat mijn vader trainer was van PSV en Patrick Kluivert daar speelde. Zijn zoontjes kwamen mee naar de wedstrijden en daar was Justin toen ook bij.”

De droom om als derde generatie Koeman prof te worden ging voor Len, die tegenwoordig in de tv-wereld werkt, niet in vervulling. „Maar dat kwam niet door de druk van de naam Koeman. Voor PSV kwam ik tekort, daar ben ik eerlijk in. Daarna heb ik vijf seizoenen bij Helmond Sport gezeten, maar de doorbraak is uitgebleven door drie zware knieblessures. Ik heb soms nog wel op de bank gezeten bij het eerste, maar trainer Jurgen Streppel heeft me nooit minuten gegeven. Dat zit me nog altijd dwars, omdat ik de derde generatie Koeman als prof zou zijn geweest. Daarom is het extra leuk dat het mijn neef Ronald nu wel is gelukt.”

De 21-jarige doelman maakte dit seizoen zijn profdebuut. „Er is een foto dat ik als tweejarige op de arm van mijn vader met hem een rondje maak door De Kuip bij het afscheid van mijn vader als speler. Laatst kwam ik daar in de beker met FC Oss terug als speler, heel bijzonder. Ik hoop zo snel mogelijk de stap naar de Eredivisie te maken en wekelijks in dat soort stadions te spelen”, aldus de ambitieuze doelman, die zijn achternaam nooit als last heeft ervaren. „Er zitten voor- en nadelen aan de achternaam Koeman. Maar als ik alles bij elkaar optel, dan zie ik toch vooral de voordelen. Er gaan deuren voor je open, die voor anderen gesloten blijven, en je komt op plekken, waar anderen niet zomaar komen.”