Nieuws/Binnenland
437270
Binnenland

’Slachtoffer hoort bij groep Utrechtse criminelen’

Weer Nederlandse plofkraker dood

MAARSSEN/UTRECHT - De man die woensdagochtend om het leven kwam na een plofkraak in Duitsland, is een man uit Maarssen. Het is de tweede keer in korte tijd dat een Nederlander om het leven komt na het plegen van een plofkraak in Duitsland. Een handlanger uit Utrecht raakte zwaargewond en verkeert in levensgevaar. De mannen zouden deel uitmaken van een groep van honderdvijftig criminelen die zich concentreert in de regio Utrecht.

De twee zaten in een vluchtauto die met hoge snelheid tegen een vrachtwagen en vervolgens tegen een boom botste. Een derde inzittende probeerde te vluchten, maar hij werd gearresteerd. De drie hadden in de nacht van dinsdag op woensdag een plofkraak gepleegd in Meppen, net over de grens bij Emmen. Ze sloegen vervolgens met een donkere Audi op de vlucht. Door hoge snelheid kwamen ze in een bocht op de verkeerde weghelft terecht.

Het westen van Duitsland wordt al maanden geteisterd door plofkraken en ramkraken. Veel kraken lijken het werk van Nederlanders te zijn. Die vluchten na hun daden in pijlsnelle auto's richting de grens. Ze halen soms halsbrekende toeren uit om de politie af te schudden. Vorige maand kwamen twee Nederlandse inbrekers om het leven op de snelweg richting Venlo. Ze hadden kort ervoor ingebroken in een telefoonwinkel. Hun Audi raakte op hoge snelheid van de Autobahn.

De Duitse politie heeft volop contact met de Nederlandse recherche. Een groep rechercheurs met daarin veel politiemensen van de Landelijke Eenheid werkt nauw samen met de Duitse politie om de zeer gewelddadige plofkrakers en telefoonwinkelrovers op te sporen. De samenwerking heeft al tot successen geleid. In december werd een grote bende uit Nederland opgepakt.

„We denken dat er zo’n 150 relatief jonge Nederlanders zijn, die zich bezighouden met deze tak van sport en opereren in het Duitse grensgebied. Ze werken in wisselende samenstelling en zijn ook hier in Nederland actief”, liet Thomas Aling van de Landelijke Eenheid eerder weten aan De Telegraaf. Het gros bestaat uit mannen met een Marokkaanse achtergrond. Dat bevestigt ook de Duitse politie.