Nieuws
437295
Nieuws

Vakantiebaantjes: Wie mag wat?

Amsterdam - Het is maart, en dus openen bedrijven de jacht op scholieren en studenten die in de vakantiemaanden een mooi zakcentje willen verdienen.

Fruit plukken, de krant bezorgen, helpen in een winkel… De keuze is reuze voor wie in de zomermaanden wil werken, maar er zijn regels aan wat je mag doen, en hoeveel uur per week je mag werken. Bovendien: de ene vakantiebaan is de andere niet. Dit zijn de regels per leeftijdscategorie, én de favoriete zomerbanen volgens de DFT-redactie.

13-14 jaar: je eerste baantje

Als je dertien jaar wordt, ga je niet alleen van de basis- naar de middelbare school, maar (misschien wel belangrijker), mag je ook voor het eerst écht werken. Niet meer dan 12 uur per week buiten de vakanties, en tijdens de vakantie maximaal 35 uur per week. Op zondag werken is verboden, net als het werken voor 7 uur ’s ochtends of na 7 uur ’s avonds.

Ook het type werk dat een 13- of 14-jarige mag doen is aan regels gebonden. De vuistregel: lichte werkzaamheden, liefst onder toezicht van een meerderjarige collega. Dus wel vakken vullen, maar niet achter de kassa zitten. Auto’s wassen of oppassen mag ook.

Onze favorieten voor deze leeftijden: fruit plukken of folders en huis-aan-huisbladen bezorgen. Wat is er mooier dan ’s zomers in de buitenlucht werken, in het geval van fruit plukken vaak nog met vrienden ook? Sommige telers betalen niet per uur uit, maar per vol kistje van bijvoorbeeld aardbeien. Dus loont het ook nog eens om goed je best te doen.

15 jaar: een krantenwijk

De krantenwijk zal voor veel mensen de eerste échte bijbaan zijn geweest, het oppassen op het kind van de buren niet meegerekend. Mits je niet voor zes uur ’s ochtends hoeft te beginnen, mag je als 15-jarige de ochtendkrant bezorgen. De Telegraaf, bijvoorbeeld.

Vijftien jaar worden heeft nog meer voordelen: voor het eerst moet je baas je een minimumloon betalen. Dat is €21,11 per volle werkdag, omgerekend ruim €450 per maand. Meer kan natuurlijk ook. Nog geen 15 jaar en al wel aan het werk? Vraag je baas of je voor het minimumloon van een 15-jarige mag werken.

Je baas zal op je salaris loonbelasting inhouden, maar die kun je in veel gevallen weer terugkrijgen. Heb je het afgelopen jaar een bijbaan gehad? Doe aangifte, en klik hier voor een dagelijkse tip.

Je mag als 15-jarige maximaal 40 uur per week werken tijdens de vakantie, maximaal vijf dagen aan een stuk, en tijdens de vakanties en in de weekenden tot negen uur ’s avonds (daarbuiten tot zeven uur ’s avonds). Werk je op zaterdag, dan mag je op zondag niet werken.

16-17 jaar: bijna volwassen

Roken en drinken mag nog niet als je 16 jaar bent, maar qua werk heb je bijna dezelfde rechten en plichten als een volwassene: je mag maximaal negen uur per dag werken, en 45 uur per week. ’s Nachts werken (tussen elf uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends) zit er nog altijd niet in, daarentegen is op zondag werken geen probleem meer (als je het zelf wilt, tenminste).

Dat opent zeeën aan mogelijkheden: wie een brommerrijbewijs heeft kan eten gaan bezorgen, op de fiets kun je post gaan bezorgen, en ook voor sommige horecabanen is 16 jaar oud genoeg. Eén adder zit er wel onder het gras: je inkomen (minimaal iets meer dan €3 bruto per uur) telt mee voor de kinderbijslag die je ouders ontvangen. Verdien je €1266 netto per kwartaal of meer, dan vervalt voor dat kwartaal de kinderbijslag. In de zomer mag je €1300 extra bijverdienen, mits het om echt vakantiewerk gaat.

18 jaar en ouder: vakantie én baan

Veel minderjarigen zullen hun vakantiebaan, om wat voor reden dan ook, in Nederland vinden. Ben je 18-plus, dan zijn de mogelijkheden voor het vinden van vakantiewerk over de grens veel groter. Zo kun je op een camping aan de slag, of als hulpverlener bij een van de steunpunten van de ANWB Alarmcentrale. Moet je wel je talen spreken, natuurlijk. En kijk goed of je werkgever je onderkomen geeft, of dat je dat zelf nog wil regelen en betalen.

De belastingaangifte wordt wat lastiger als je een buitenlandse werkgever hebt gehad. Bewaar je loonstroken en kijk hier voor een aantal vragen en antwoorden over belasting op loon uit het buitenland. En voor wie er onder de ’oude’ studiefinanciering valt: er geldt een bijverdienersnorm van zo’n €13.000 per jaar. Wie zijn studiefinanciering moet lenen, mag onbeperkt bijverdienen.