Nieuws/Binnenland
437472
Binnenland

Twintig dagen om bezwaar te maken

Credit Suisse deelt gegevens zwartspaarder met fiscus

Amsterdam - Voor de tweede keer heeft een Zwitserse bank haar Nederlandse klanten gewaarschuwd dat het gegevens gaat delen met de Belastingdienst. Dit keert gaat het om Credit Suisse.

Dat blijkt uit een brief die de bank eind vorige week aan haar Nederlandse klanten stuurde.

Al eerder deed UBS op last van de Zwitserse autoriteiten hetzelfde. Het Alpenland reageerde hiermee op een verzoek uit Nederland dat om gegevens van zwartspaarders vroeg. De Zwitsers willigden dat verzoek in, waarmee het hek van de dam leek. Het Zwitsers bankgeheim zou niets meer waard zijn.

De belastingdienst kondigde al eerder aan ook andere banken te zullen aanschrijven. Dat is nu dus gebeurd.

De Nederlandse belastingadviseur Frank Schut in Zürich noemt het opmerkelijk dat de Belastingdienst zo voortvarend is, omdat een bezwaarprocedure tegen de gang van zaken bij UBS nog onder de rechter is. „Het zal niet voor het eerst zijn dat de Zwitserse fiscus door de rechter wordt teruggefloten”, zegt hij.

Klanten hebben twintig dagen om bezwaar te maken tegen de gegevensuitwisseling. Naar verwachting wacht Nederlandse klanten bij Julius Bär en Sarasin een soortgelijk verzoek. Het gaat om Nederlanders die tussen 1 februari 2013 en eind 2014 een rekening hadden bij een Zwitserse bank met tenminste 1500 euro er op. Veel van hen voelden de bui al hangen en hebben ondertussen hun rekeningen leeg gemaakt. Maar als ze niet zijn ingekeerd in Nederland en de fiscus via deze weg alsnog hun identiteit achterhaalt dreigen grote boetes tot wel 300% van de misgelopen belasting.

Advocaat Mark Hendriks, die regelmatig optreedt voor vermeende zwartspaarders, noemt het ‘onthutsend' dat de bank en autoriteiten in Zwitserland zo gemakkelijk meegaan in het verzoek van de Nederlandse Belastingdienst. “Het verdrag met Zwitserland voorziet helemaal niet in dit soort ongespecificeerde verzoeken om informatie.” Maar desondanks raden zowel Schut als Hendriks alle aangeschreven rekeninghouders aan om nu zo snel mogelijk open kaart te spelen met de fiscus en gebruik te maken van de inkeerregeling. „De Zwitserse autoriteiten hebben de informatie over de rekeninghouders al in handen en zijn zelfs reeds akkoord met de uitlevering daarvan aan Nederland.”