Nieuws/Binnenland
437478
Binnenland

Amsterdam introduceert ja/ja-sticker voor op brievenbus

Reclamefolder nog slechts op verzoek

Amsterdam - De hoofdstad wil de verspreiding van reclamefolders drastisch beperken. Alleen huishoudens die de nieuwe ja/ja-sticker opplakken krijgen in het vervolg nog brochures. Aan brievenbussen zonder sticker moeten de folderbezorgers vanaf 2017 voorbijgaan.

Dat besluit het bestuur van de hoofdstad op verzoek van de Partij voor de Dieren. Voor de huis-aan-huisbladen verandert er voorlopig niets. Jaarlijks worden er in heel het land ongeveer 12 miljard folders langs de deuren bezorgd. Omwille van het milieu stelde de dierenpartij vorig jaar voor om het bestaande systeem met de gekleurde stickers op brievenbussen om te draaien.

Wie momenteel geen sticker op de klep van de postbus heeft geplakt, ontvangt alle folders en krantjes, wat optelt tot 34 kilo per jaar. Wie daarentegen een nee/nee-sticker op de brievenbus heeft, krijgt geen reclamedrukwerk, bij een nee/ja-sticker mogen er alleen huis-aan-huisbladen naar binnen worden geschoven. Dit wordt het opt-outsysteem genoemd, dat in zwang is in heel Nederland.

Maar dat is de omgekeerde wereld, volgens de Partij voor de Dieren in Amsterdam. Voorman Johnas van Lammeren vindt dat er alleen folders mogen worden verspreid bij huishoudens die daar expliciet toestemming voor geven via de nieuwe ja/ja-sticker. De nee/ja-sticker verdwijnt, want wie vanaf 2017 geen sticker op de klep plakt, ontvangt alleen nog de huis-aan-huisbladen. De nee/nee-sticker blijft hetzelfde, voor diegenen die helemaal geen drukwerk willen ontvangen.

Vanuit Den Haag wordt meegekeken met de voorstellen die nu in Amsterdam worden gedaan, en de Partij voor de Dieren wil de systematiek met de ja/ja-sticker in nog veel meer gemeenten introduceren. In Amsterdam is een ruime meerderheid van de partijen voorstander van het plan.