437805
Nieuws

Verschil tussen arm en rijk in stad groeit

DEN HAAG - De rijken worden rijker en de armen ook. Dat is de situatie in Nederlandse steden. Maar het verschil tussen arm en rijk groeit, want de top groeit sneller dan de onderkant. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Planbureau voor de Leefomgeving dinsdag naar buiten heeft gebracht.

Het verschil tussen de hoogste en de laagste inkomens in de steden is in de afgelopen jaren met 3,5 procent gegroeid. Voor heel Nederland is dat 3 procent.

Vergeleken met andere landen valt dat overigens mee. Alleen in Scandinavië bleven arm en rijk dichter bij elkaar. De kloof nam het hardst toe in Amsterdam. Het verschil tussen rijk en arm groeide daar met ruim 4 procent.

 

Motor van economie

Volgens het Planbureau zijn de steden "de motoren van de Nederlandse economie". Het aantal banen in de steden is in de laatste 25 jaar toegenomen met 30 procent. "Daarbuiten was dat 20 procent."

 

De meeste hoogbetaalde banen zijn in de steden te vinden. Maar mensen met een laag inkomen profiteren mee. Wie een baan heeft waar weinig opleiding voor nodig is, verdient in Amsterdam bijvoorbeeld 4,5 procent meer dan buiten de steden.

 

Rotterdam ingehaald

Het bureau keek ook welke steden de laatste jaren het meest profiteren van de banengroei. In 1980 werkten de meesten mensen in Rotterdam en omgeving, omdat daar de haven te vinden is. 'Groot-Rijnmond' is sindsdien ingehaald door Amsterdam en Utrecht.

 

Die steden hebben veel zakelijke dienstverlening, zoals adviesbureaus, banken en ICT. In die sector zijn veel banen gecreëerd.