Nieuws
437844
Nieuws

Topman vliegt voor $4500 per dag in bedrijfs-jet

Miljardair Barry Diller, de topman van reisboekorganisatie Expedia, gebruikt ondanks zijn vermogen de bedrijfsjet gemiddeld voor $4500 aan privéreizen per dag.

Dat getal duikt op in de vergelijking van persoonlijke reisuitgaven door bestuurders van beursgenoteerde bedrijven die de Financial Times vergeleek.

Diller, tevens drijvende kracht achter het bedrijf dat dating-app Tinder in de markt zette, heeft er inmiddels voor $12 miljoen aan privé-uitgeven geboekt.

De meeste multinationals leasen een vliegtuig voor hun bestuurders, maar die blijken er privé ook gebruik van te maken zonder dat ze daar voor betalen.

Weer terug

Sinds de kredietcrisis nam het aantal privévluchten zonder afdracht van belastingen voor persoonlijk gebruik drastisch af, na kritiek op te hoge bonussen en dergelijke reizen voor persoonlijke doelen.

Uit de nieuwste ranglijst blijkt dat die trend aan het keren is. Een groot aantal bedrijven neemt de rekening voor de privévluchtjes van zijn bestuurders voor zijn rekening. Daaronder enkele grootgebruikers: zo'n 10% heeft twee derde van alle vlieguren op zijn naam staan.

Voorschot

De laatste gegevens zijn uit 2014. Toen kwam achter Diller Stephen Wynn van Wynn Resorts, die voor $1,05 miljoen aan privévluchten kreeg voorgeschoten.

Bestuurder Eric Schmidt van Google staat ook in de lijst, waar het internetbedrijf voor $672.400 aan kosten voor zijn persoonlijke gebruik op de bedrijfsrekening zet.