Nieuws/Buitenland
437952
Buitenland

Davutoglu verwerpt kritiek op inval bij krant

BRUSSEL - De Turkse premier Ahmet Davutoglu trekt zich niets aan van Europese kritiek op de inval bij de Turkse oppositiekrant Zaman. De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, noemde de politieactie ,,een klap voor de persvrijheid'', maar daar is Davutoglu het niet mee eens, aldus de parlementsvoorzitter.

Nu een bewindvoerder van de overheid de leiding heeft gekregen over Zaman is de grootste krant van Turkije regeringsgezind geworden.

,,De vrijheid van de pers, ook als die kritisch is, is een ononderhandelbaar element van de Europese identiteit’’, zei Schulz na een gesprek met de Turkse premier in Brussel voorafgaand aan de EU-top over migratie. ,,Een rechtszaak kan niet leiden tot een politieactie tegen een onafhankelijke krant.’’

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault noemde de overname van Zaman maandagochtend ,,onacceptabel.”

Ook over de harde aanpak van het Turkse leger tegen de Koerdische minderheid kwamen Schulz en Davutoglu tijdens een ,,open discussie’’ niet nader tot elkaar.