Nieuws/Binnenland
437965
Binnenland

Zoeken naar aparte middelen

Medicus ’ontdekt’ de vrouw

Oegstgeest - Eindelijk hebben artsen de vrouw als patiënt met geheel eigen gezondheidsklachten ontdekt. Terwijl grofweg de helft van de bevolking al eeuwenlang uit vrouwen bestaat, geven artsen anno 2016 ineens aan meer kennis te willen hebben over man/vrouw-verschillen in soorten aandoeningen, sekse-verschillen in reactie op medicijnen en de manier waarop mannen en vrouwen hun verwoorden.

Ook de geneesmiddelenindustrie erkent nu het decennialang achterstellen van de vrouw. Directeur Gerard Schouw van Nefarma: "Vroeger werd vooral medicijnonderzoek gedaan bij blanke mannen van vijftig jaar. De gedachte dat er één geneesmiddel was voor iedereen overheerste. Door voortschrijdende inzichten wordt steeds duidelijker dat bepaalde aandoeningen veel vaker voorkomen bij vrouwen. En, dat ziekten bij hen ook voor hele andere symptomen kunnen zorgen dan bij mannen.”

Actiejaar

Ruim acht van de tien huisartsen en specialisten zegt nu het "belangrijk” te vinden dat in de gezondheidszorg meer aandacht komt voor "verschillen tussen mannen en vrouwen”. Dat blijkt uit een gloednieuwe peiling onder 300 Nederlandse artsen, gehouden in opdracht van het vrouwennetwerk Women Inc.

Vandaag is koningin Máxima aanwezig bij de start, in Oegstgeest, van het actiejaar om de vrouw als serieus te nemen patiënt op te kaart van de geneeskunde te zetten. Veel medische inzichten blijken gebaseerd op de man.

Het representatieve onderzoek onder de dokters is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Zo denkt een ruime meerderheid van 62 procent dat zij door (meer) kennis over de verschillen tussen mannen en vrouwen "beter in staat te zijn om de juiste diagnose te stellen”. Dat betekent – en is helaas soms ook de praktijk – dat gezondheidspatronen en ziektebeelden bij de vrouw lang niet altijd even zorgvuldig worden ingeschat.

12 miljoen euro

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) trekt de komende jaren 12 miljoen euro uit voor onderzoek naar gezondheid van vrouwen.