Nieuws/Binnenland
438189
Binnenland

Flexwerker wil vast contract

DEN HAAG - Bijna driekwart (74 procent) van de mensen met een tijdelijk contract wil niets liever dan een vast dienstverband. Onder zzp’ers is de behoefte aan een vast dienstverband veel kleiner: 29 procent.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond, die het onderzoek deed in opdracht van D66. Het kabinet probeert de kloof tussen vast en flexwerk te verkleinen, maar pogingen van minister Asscher om daar met zijn Wet werk en zekerheid (WWZ) verandering in te brengen, werpen vooralsnog weinig vruchten af.

Het aantal vaste banen daalt al jaren, tot nu iets onder de vijf miljoen. In de Tweede Kamer, maar vooral ook tussen coalitiepartijen VVD en PvdA onderling, woedt al jaren een flinke strijd over de positie van de zelfstandige ondernemer (zzp’er). Een groep die door VVD vooral als succesvol ondernemer wordt gezien, terwijl de PvdA van mening is dat veel zzp’ers tegen wil en dank voor het zzp’erschap kiezen omdat ze kunnen fluiten naar een vaste baan.

Dit onderzoek laat echter zien dat veruit de meeste zzp’ers met volle overtuiging kiezen voor het ondernemerschap. De problemen concentreren zich volgens D66-Kamerlid Van Weyenberg veel meer op de groeiende groep flexwerkers. Hij spreekt van een „scherpe tweedeling tussen werknemers met een vaste baan en werknemers met een flexcontract”.

Er zijn inmiddels bijna 2 miljoen werknemers met een flexcontract, zoals een tijdelijk contract, uitzendwerk of payrollconstructie. Volgens de D66’er lukt het Asscher maar niet om deze groep meer perspectief te bieden op een vaste baan. „De WWZ lijkt die vaste baan helaas niet dichterbij, maar verder weg te hebben gebracht. Het kabinet moet het laatste jaar voor de verkiezingen niet verloren laten gaan en alles op alles zetten om de vaste baan weer bereikbaar te maken voor werknemers met een flexibel contract”, vindt Van Weyenberg.

Woensdag is er een belangrijk Kamerdebat over Asschers flexwet. Afgelopen week uitte MKB-voorzitter Van Straalen zware kritiek op die wet omdat het aannemen van vast personeel alleen maar moeilijker zou zijn geworden. In de Kamer wordt de druk op de PvdA-bewindsman flink opgevoerd om aanpassingen door te voeren. Asscher heeft aangegeven daarvoor open te staan, maar stelt wel dat de kern van zijn wet - het verkleinen van het verschil tussen vast en flex - overeind moet blijven.