Nieuws/Buitenland
438200
Buitenland

Slowakije kiest voor de regering

BRATISLAVA - De partij van de Slowaakse premier Robert Fico blijft na de verkiezingen van zaterdag de grootste in het parlement, maar verliest veel stemmen en vermoedelijk haar absolute meerderheid. Daarop duidt een peiling van televisiezender Markiza onder kiezers die even tevoren hun stem hadden uitgebracht.

Het sociaaldemocratische Smer van Fico heeft volgens de exitpoll 27,3 procent van de stemmen behaald. Dat is aanzienlijk minder dan de 44 procent van de vorige verkiezingen. De partij moet daardoor waarschijnlijk op zoek naar een of meer coalitiepartners om te kunnen doorregeren. Fico kan uit een scala aan vooral christendemocratische kleine partijen kiezen die hij het hof wil maken. Zij zouden er echter ook voor kunnen kiezen zonder Smer een regering te vormen.

Omdat veel partijen volgens de opiniepeilers rond de kiesdrempel zweven is het nog altijd niet uitgesloten dat Smer toch haar absolute meerderheid behoudt. Volgens de exitpoll maakt een negental partijen en partijtjes kans een plaats in het parlement te veroveren.