Nieuws
438505
Nieuws

Baard eraf voor de baas

Hoofddorp - Werkzoekende Nederlandse jongeren zijn erg flexibel als het om hun uiterlijk gaat. Als de toekomstige baas het wil, passen zij zonder morren hun voorkomen aan.

De hipsterbaard wordt door bijna 8 op de 10 geschoren als het nodig is om een felbegeerde job te verkrijgen. Eveneens is 80% bereid om een zichtbare tatoeage te bedekken. Bijna een kwart van de mensen overweegt zelfs wat kilootjes af te vallen als de werkgever dit vraagt. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van uitzender YoungCapital.

'Non'

Nederlanders zijn net als de Belgen, die ook heel ver gaan in hun aanpassingsvermogen voor de werkgever, duidelijk de moeilijksten niet. Andere Europese jongeren hebben meer moeite om hun persoonlijke stijl aan te passen. Zo zegt 21% van de Franse studenten en pas-afgestudeerden stellig dat ze niets aan hun uiterlijk willen wijzigen voor de baas.

Volgens Ineke Kooistra, directeur van YoungCapital, zijn Nederlandse jongeren zo flexibel omdat ze zo gretig zijn om een nieuwe baan te krijgen.

„Ze staan te springen om hun carrière te starten en hebben daar ook heel wat voor over. Ze beseffen dat in sommige branches, bijvoorbeeld de zorg of de catering, eisen worden gesteld aan het uiterlijk bijvoorbeeld omwille van de hygiëne.”

Driedelig kostuum

„Toch moeten soms ook werkgevers hun traditionele mentaliteit laten varen. De tijd dat iedereen die bij een bank werkte in driedelig kostuum moest verschijnen ligt achter ons. Werkgevers moeten ook een brug slaan naar jongeren. Ze hebben de frisse blik en energie van jongeren hard nodig om succesvol te zijn en te blijven in de huidige markt.”

Nederlandse jongeren blijken verder wel behoorlijke jantjes-op-zeker te zijn. Want hoewel het merendeel op dit moment zegt tevreden te zijn met een flexbaan, wil niet minder dan 42% toch het liefst een vast contract. Ook zegt ruim 63% het prettig te vinden als ze weten waar ze over zes maanden werken, omdat die zekerheid hen rust geeft. Dit is de hoogste score van alle Europese landen.

Hypotheek

Volgens Kooistra komt dit doordat de Nederlandse respondenten in het onderzoek gemiddeld wat ouder waren dan de deelnemers aan het onderzoek in de andere landen. „Met de leeftijd komt ook de hang naar meer financiële zekerheid."

Een vaste baan brengt bovendien een aantal praktische voordelen mee. „Om een hypotheek te kunnen krijgen en een huis te kopen, is een vast contract vaak nog de norm in ons land. Dat is ouderwets ja. Maar veel alternatieven zijn er helaas nog niet.”

Verder zijn Nederlanders wel een stuk relaxter dan Duitsers en Spanjaarden. „Onze oosterburen, maar zeker ook de Spaanse jongeren krijgen echt stress als ze niet weten waarover ze over zes maanden werken”, aldus Kooistra.