Nieuws/Binnenland
438648
Binnenland

Juncker: Nederlands ’nee’ desastreus

Den Haag - Als Nederland ‘nee’ zegt tegen het samenwerkingsverdrag met Oekraïne, dan heeft Europa ‘een groot probleem’. Dat zei voorzitter Jean-Claude Juncker in zijn Schmelzer-lezing in Den Haag. Volgens hem leidt een Nederlands ‘nee’ tot ‘destabilisering’ in Europa. “Dat is een ernstige zaak.”

De Luxemburger benadrukte dat het samenwerkingsverdrag niet gaat om toetreding van Oekraïne tot de EU, en dat dit ook voorlopig niet gaat gebeuren. Europa heeft met uitbreiding sowieso een pauze ingelast, zo zei hij ter geruststelling. “In het verleden hebben we hiermee te veel gas gegeven”, gaf Juncker toe. “Die fout maken we niet nog eens.”

De baas van de Europese Commissie riep Nederlanders op goed na te denken over hun stem. “Mensen moeten zich afvragen: als iedereen in Europa zo stemt als ik, wat zou daarvan het gevolg zijn.”

Juncker ging voorafgaand aan zijn lezing ook in op het voortel van Samsom om een dagelijkse luchtbrug met vluchtelingen van Turkije naar Europa te organiseren. Hij vindt dat landen niet op eigen houtje met plannen moeten komen. Juncker zei erop te vertrouwen dat op de EU-top van komende maandag wél vooruitgang wordt geboekt bij het terugbrengen van de vluchtelingenstroom vanuit Turkije naar Europa. “Het gaat zeker lukken. Omdat de tijd op raakt.”