Nieuws/Binnenland
438654
Binnenland

Botsing coalitie over luchtbrug afgewend

DEN HAAG - Een frontale botsing tussen coalitiepartners VVD en PvdA over het asielbeleid is donderdag op het nippertje afgewend. De PvdA wilde een luchtbrug naar Europa om dagelijks honderden vluchtelingen uit Turkije op te halen. De VVD was woest en ook staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) zag er niets in.

De PvdA zwakte zijn dringende wens uiteindelijk af. De partij riep het kabinet in een motie alleen op ,,zich in Europees verband in te zetten op het snel starten met een hervestigingsprogramma''.

PvdA-leider Diederik Samsom had de luchtbrug voorgesteld om de ,,goede wil'' van Europa te tonen en zo de impasse tussen de EU en Turkije te doorbreken. Hij wilde dat het kabinet zich hier in Brussel sterk voor zou maken. De VVD was echter boos want Turkije zou dan beloond worden terwijl het land zich niet aan de afspraken houdt.

Ook Dijkhoff was negatief. Volgens hem is er geen sprake van een impasse. Het overleg tussen Turkije en de EU loopt nog. Maandag moeten er in Brussel besluiten worden genomen. Nederland en de EU willen vluchtelingen wel opnemen maar dat moet gekoppeld zijn aan resultaten van Turkije om de instroom naar Europa fors in te dammen, benadrukte de staatssecretaris.

GroenLinks en ChristenUnie waren verontwaardigd over de afzwakking van de motie. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zei echter dat het doel is om een doorbraak te forceren tussen de EU en Turkije, maar dat er sprake moet zijn van een evenwichtig akkoord. Turkije moet ook migranten terugnemen.

Ankara is daar al mee begonnen, zei Dijkhoff. Hij noemde een luchtbrug ,,voorbarig en eenzijdig''. Ook de afgezwakte motie vond hij voorbarig. Toch werd die nipt aangenomen met steun van SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie, PvdD en Kuzu/Özturk.

Samsom zei na de stemming dat zijn plan niet is ingetrokken. De motie is volgens hem zo algemeen geformuleerd om een meerderheid te kunnen halen in Brussel. Daarin moeten dan geen aantallen en termijnen staan.

GroenLinks diende wel een motie in om een maand lang elke dag zeker vierhonderd vluchtelingen in Turkije op te halen. Die haalde het echter niet. De PvdA en SP stemden tegen, zodat er geen linkse meerderheid was.