Nieuws/Binnenland
438661
Binnenland

’Sjoemelofficier’gehoord in zaak coffeeshophouder

DEN HAAG - De advocaten van John van Laarhoven mogen een aantal rechercheurs en de geschorste officier van justitie Lucas van Delft als getuigen ondervragen over de rol die zij hebben gespeeld bij de vervolging van Van Laarhoven in Thailand.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten. Ex-coffeeshophouder Van Laarhoven is in Thailand veroordeeld tot een gevangenisstraf van 103 jaar, voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de handel in wiet. Hij moet twintig jaar daadwerkelijk uitzitten, maar tekende hoger beroep aan tegen zijn veroordeling.

Volgens zijn advocaat Sidney Smeets zullen de getuigenverhoren in het openbaar, en in ieder geval voor de zomer plaatshebben. Smeets: ,,We willen onder meer weten weten wat de rechercheurs en de OvJ daar hebben uitgespookt, met wie ze hebben gesproken en wat ze hebben verteld over het Nederlandse gedoogbeleid.”

Volgens de verdediging blijkt echter uit een brief dat Nederland de Thaise autoriteiten vroeg om de aanhouding van Van Laarhoven, en om het instellen van een strafrechtelijk onderzoek. Smeets noemt het onbegrijpelijk dat Van Laarhoven zijn geld in Nederland op een legale manier verdiende en belasting betaalde, om vervolgens in Thailand te worden veroordeeld.

Met name het verhoor van Van Delft is saillant. De officier van justitie die werkzaam is in Zeeland-West-Brabant, is geschorst hangende een onderzoek naar een melding van een doodsbedreiging die hij onder een valse naam deed. In een interview zei Van Delft dat hij dat deed omdat hij niet meer tegen de stress van zijn werk kon.

De Telegraaf meldde eerder al dat Van Delft deze maand ook gehoord wordt in een Turkse liquidatie- en drugszaak. Daarbij staat vooral de geestelijke toestand van Van Delft tijdens het onderzoek hiernaar centraal.