Nieuws/Binnenland
438908928
Binnenland

Gratis kerstboom zagen op Veluwe

OTTERLO - De stuifzandgebieden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe groeien in hoog tempo dicht door de uitstoot van stikstof. Plant- en boomsoorten die het goed doen op stikstof, zoals de grove den, groeien steeds sneller, waardoor de unieke open zandvlaktes op de Veluwe veranderen in bos. Parkbeheerders en vrijwilligers kunnen de opmars van de dennen niet bijbenen.

De Hoge Veluwe gebruikt daarom dit jaar de populaire actie Zaag je Eigen Kerstboom. Wie gratis zijn eigen kerstboom wil omzagen, mag dat doen aan de rand van het Otterlose Zand, een eeuwenoud stuifzandgebied in een stiller deel van het park.

Beschermd natuurgebied

Het Otterlose Zand is binnen het park een beschermd natuurgebied, omdat er zeldzame korstmossen voorkomen. Aanstaande zaterdag en zondag en volgend weekend wijzen vrijwilligers aan waar kerstbomen weggehaald mogen worden.

Ook Staatsbosbeheer laat zaterdag kerstbomen zagen in zes natuurgebieden, maar twee locaties zijn al volgeboekt, zegt een woordvoerder. Voor het zagen in een gebied van Staatsbosbeheer is aanmelden vooraf verplicht.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd