Nieuws/Binnenland
438961
Binnenland

Onderzoek naar veiligheid vliegverkeer Schiphol

SCHIPHOL - De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een groot onderzoek naar de veiligheid van het vliegverkeer op en rond Schiphol. In de afgelopen jaren zijn er een paar incidenten geweest op de grootste luchthaven van het land. Zo stegen vliegtuigen op van startbanen die nog niet waren vrijgegeven. Ook kregen toestellen toestemming om te vertrekken terwijl er nog een auto op de baan stond. Een KLM-vliegtuig steeg per ongeluk op vanaf een taxibaan, en niet van de startbaan ernaast.

De raad wil nu weten of er structureel iets mis is, bijvoorbeeld in het ontwerp of het gebruik van de luchthaven. Ook moet het onderzoek duidelijk maken of er iets is gedaan met aanbevelingen uit eerdere onderzoeken. De raad wil verder weten ,,hoe de veiligheid van omwonenden is meegenomen in de besluitvorming''. Het gaat niet om terrorisme, benadrukt een woordvoerder.

Schiphol wil in de komende jaren flink groeien. Het onderzoek is daarom van belang voor een betere veiligheid, aldus de Onderzoeksraad. De raad hoopt dat het onderzoek tegen het einde van dit jaar of begin 2017 is afgerond.

De Onderzoeksraad deed al eerder onderzoek naar tien incidenten tussen 2004 en 2008. Daarbij was een vliegtuig op of bij een landingsbaan terwijl daar al een vliegtuig of auto op reed. In 2010 steeg een KLM-vliegtuig per ongeluk op vanaf de taxibaan, en niet van de startbaan ernaast. Dat gebeurde bij zonsondergang op een besneeuwd vliegveld.

Topprioriteit

Schiphol vindt het een goede zaak dat de veiligheid van het vliegverkeer op en rond de luchthaven tegen het licht wordt gehouden. ,,Veiligheid is een topprioriteit binnen onze sector'', liet het luchthavenbedrijf woensdag weten.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft een groot onderzoek aangekondigd naar aanleiding van een aantal bijna-botsingen op de luchthaven. Schiphol belooft dat te zullen ondersteunen.

Ook Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), die het luchtverkeer op en rond de luchthaven in goede banen moet leiden, zegt het onderzoek toe te juichen. ,,Door mogelijk nieuwe inzichten kunnen we samen met de andere betrokken partijen de veiligheid verder verbeteren.''

’Veiligheid voorop’

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) steunt het onderzoek. ,,Voor mij staat veiligheid in het handelen voorop'', laat de bewindsvrouw weten in reactie op het nieuws dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid de veiligheid van het vliegverkeer op en rond Schiphol onder de loep neemt.

Dijksma benadrukt dat de onderzoeksraad aangeeft dat er geen sprake is van een acuut veiligheidsprobleem. Wel wordt bekeken of de paar incidenten die er de afgelopen jaren waren, zijn veroorzaakt door een structureel probleem als bijvoorbeeld de ligging van Schiphol of de drukte. Het gaat om voorvallen als bijna-botsingen op de landingsbaan of vliegtuigen die opstegen van startbanen die nog niet waren vrijgegeven.

Schiphol wil flink groeien. Het onderzoek is daarom van belang voor een betere veiligheid, aldus de Onderzoeksraad. De raad hoopt dat het onderzoek tegen het einde van dit jaar of begin 2017 is afgerond. De staatssecretaris verleent haar volledige medewerking aan het onderzoek.