Nieuws/Nieuws

Belastingdienst waarschuwt voor phishing

Door Van onze DFT-redactie

Amsterdam - Online criminelen misbruiken het aangifteseizoen om nietsvermoedende belastingbetalers te misleiden.

De Belastingdienst waarschuwt voor valse e-mails met als onderwerp ’Betalingsachterstand belastingaangifte 2015’. In die mails staat een link, waarmee mensen hun ’betalingsachterstand’ via iDeal kunnen voldoen. De gegevens die gebruikers daar invullen vallen echter in verkeerde handen. Criminelen kunnen de bankrekening van gedupeerden voor duizenden euro’s leegtrekken.

De afzenders van de mail vragen om een hotmailadres, een belastingnummer, en dreigen met hoge incasskosten, het blokkeren van een bankrekening, een beslag of zelfs een gerechtelijke gijzeling.

’Open de e-mail niet, maar verwijder hem meteen’, beveelt de fiscus aan. Internetcriminelen die zich aan deze vorm van ’phishing’ bezondigen worden steeds ingenieuzer. De mails en de websites waarnaar gelinkt wordt zijn niet meer van echt te onderscheiden.

Veel mensen weten overigens wél de echte site van de Belastingdienst te bereiken voor hun aangifte over 2015. Die raakte daardoor dinsdag, op de eerste dag van het aangifteseizoen, overbelast.