Nieuws/Buitenland
43907839
Buitenland

Rechts-radicaal motief aanslag waterpijpcafés

Hanau in rouw: bloedbad in shishalounges, ook schutter en moeder dood

Eén van de getroffen sishalounges in Hanau wordt doorzocht door forensisch experts.

Eén van de getroffen sishalounges in Hanau wordt doorzocht door forensisch experts.

HANAU - Update - Negen mensen die in het Duitse Hanau bij twee aanslagen om het leven zijn gebracht, hebben een migratieachtergrond. Dit hebben bronnen bij het onderzoek naar de moordpartij bevestigd. Vier van de vijf gewonden hebben ook een migratieachtergrond.

Eén van de getroffen sishalounges in Hanau wordt doorzocht door forensisch experts.

Eén van de getroffen sishalounges in Hanau wordt doorzocht door forensisch experts.

De 43-jarige Tobias Rathjen opende woensdag het vuur in twee shishalounges. In totaal zijn elf doden en vijf gewonden gevallen, onder wie de schutter zelf en zijn moeder, die allebei thuis werden gevonden. Vijf slachtoffers zijn Turken, meldt de ambassade.

Rond 22.00 uur ’s avonds werden de eerste schoten gelost bij een shishalounge in het westen van Hanau, op het Kurt-Schumacher-Platz. Daar zaten volgens Duitse media voornamelijk jonge mensen van Koerdische komaf. De dader ging ervandoor in een donkere wagen. Daarna werden weer schoten gelost bij een ander waterpijpcafé.

Dader dood in woning

Direct na de schietpartijen startte de politie een grote zoekactie naar de dader. De man is later dood aangetroffen in zijn woning. In het huis werd ook het lichaam van de moeder van de schutter gevonden. Rathjen heeft vermoedelijk zelfmoord gepleegd, aldus de politie. Hij handelde alleen.

In de woning is een manifest en een Engelstalige video aangetroffen. De Duitse autoriteiten spreken van een ’xenofobisch motief’ bij de 43-jarige dader. Rathjen zou een afkeer van vreemdelingen hebben. Hij wordt verdacht van terrorisme.

Rathjen had "uiterst racistische" ideeën, verklaart de federaal procureur-generaal Peter Frank donderdagmiddag na onderzoek van videoboodschappen en het manifest dat op de internetsite van de verdachte is gevonden.

De man heeft eerder een video opgenomen waar hij tekeer gaat tegen migranten uit Arabische landen en Turkije. Een dag na het bloedbad kan de ambassade van Turkije melden dat vijf slachtoffers de Turkse nationaliteit hebben.

Op straat liggen nog kogels.

Op straat liggen nog kogels.

Hanau ligt in de deelstaat Hessen, twintig kilometer ten oosten van Frankfurt. De burgemeester is geschokt door de twee schietpartijen. „Het was een verschrikkelijke avond”, aldus burgemeester Claus Kaminsky tegen de krant Bild. „De avond zal ons nog lang bezighouden. Het is een avond die je je niet erger voor kunt stellen.”

’Racistische haat’

„Onze gedachten zijn bij de mensen in Hanau”, liet kanselier Merkel weten in een verklaring. „Onze welgemeende condoleances gaan uit naar de getroffen gezinnen.”

Ook bondspresident Frank-Walter Steinmeier sprak zijn afschuw uit over de terreuraanslag. „Ik sta aan de kant van mensen die door racistische haat worden bedreigd. Zij zijn niet alleen. Ik ben ervan overtuigd dat de grote meerderheid in Duitsland deze daad veroordeelt.”

Agenten hebben de omgeving van de schietpartij afgegrendeld.

Agenten hebben de omgeving van de schietpartij afgegrendeld.

EC: deze tragedie schokt ons diep

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft ontsteld gereageerd op de schietpartij in het Duitse Hanau. „De tragedie die gisternacht in Hanau plaatsvond heeft me diep geschokt”, schreef de Duitse op Twitter. „Mijn gedachten zijn bij de familie en vrienden van de slachtoffers, aan wie ik mijn oprechte deelneming overbreng. Wij rouwen met hen.”

Turkije heeft het bloedbad in Hanau veroordeeld. De woordvoerder van president Recep Tayyip Erdogan spreekt over een „racistische aanval” en wil dat de Duitse autoriteiten de zaak tot op de bodem uitzoeken.