Nieuws/Binnenland
439389946
Binnenland

’Aan de lopende band’ incidenten rond tramschutter Gökmen T.

ROTTERDAM - Tramschutter Gökmen T. lijkt in gevangenis De Schie de incidenten aan elkaar te rijgen. Hij moet zich al verantwoorden voor een poging tot moord, een poging tot zware mishandeling en vernieling, maar daar is een nieuwe aangifte bij gekomen.

Dat meldde de officier van justitie donderdag tijdens een inleidende zitting in de nieuwe strafzaak. Gökmen T. was daar niet bij aanwezig, maar zijn nieuwe advocaat Temeltasch wel. De advocaat wilde niet zeggen waarover de nieuwe aangifte gaat, maar zegt dat het om een minder zwaar feit gaat dan waarvoor hij al wordt vervolgd.

Volgens Temeltasch was er in de gevangenis van Vught nooit iets aan de hand met zijn cliënt, maar vinden er sinds zijn overplaatsing naar De Schie ,,aan de lopende band incidenten plaats.” Sinds oktober zit hij in het zwaarste regime. Hij is continue geboeid, behalve in zijn cel. Die maatregel volgde vermoedelijk op het gebruik van geweld tegen personeel van de gevangenis.

Het OM vervolgt Gökmen T. omdat hij in februari 2021 in zijn cel een steekwapen fabriceerde, en daarmee een bewaarder in zijn gezicht en nek stak. In oktober gooide hij een pan hete olie naar een medewerker. De tramschutter zegt dat die pan met inhoud de medewerker niet heeft geraakt, aldus Temeltasch. In de recreatieruimte zou Gökmen T. bovendien vernielingen hebben gepleegd.

18 maart 2019

Gökmen T. zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de aanslag in een tram in Utrecht op 18 maart 2019. Hij doodde vier mensen, meerdere inzittenden raakten gewond. T. kan ondanks dat hij de hoogst mogelijke straf opgelegd kreeg die Nederland kent, toch nog een extra gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Een poging tot moord waarvoor Gökmen T. wordt vervolgd, kan volgens de wet worden bestraft met acht jaar of meer. De mogelijkheid om die straf uit te voeren verjaart pas na dertig jaar, zegt strafrechtadvocaat Anno Huisman. Tegenwoordig wordt na 25 jaar bekeken of de uitvoering van een levenslange straf nog steeds een doel dient. Dat kan leiden tot een advies om een gedetineerde langzaam voor te bereiden op een terugkeer in de samenleving. Mocht er voor Gökmen T. zo’n positief advies uitrollen, dan betekent het dat hij eerst zijn nieuwe straf zal moeten uitzitten, aldus Huisman.

Het OM zegt vervolging ook van belang te vinden om aan te geven dat dit soort gedrag niet wordt geaccepteerd.

Het is niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Volgens Temeltasch is Gökmen T. wel van plan naar de zitting te komen.