Nieuws/Binnenland
439524
Binnenland

Overleg ’muitende’ advocaten strandt

AMSTERDAM - Een allerlaatste poging van strafadvocaten om de nieuwe wet rond de standaard aanwezigheid van strafpleiters bij verhoor aan te passen, is maandag stukgelopen. Een overleg tussen de strafrechtvereniging NVSA en het ministerie van Veiligheid & Justitie leverde niets op.

Dat meldde Thomas Felix, voorzitter De Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA). Er vond een gesprek plaats waarin de advocaten aandrongen op een aanpassing van de nieuwe regeling die dinsdag ingaat.

De advocaten krijgen een vergoeding van maximaal ruim 150 euro per verhoor. In uitzonderlijke gevallen is dat het dubbele. Advocaten vinden dit te laag. Soms zijn ze een hele dag of zelfs twee dagen bezig met deze rechtsbijstand. Ook hekelen de strafpleiters het feit dat ze alleen vooraf aan het verhoor en na het verhoor in mogen grijpen.

Boycot

Het ministerie wil de advocaten niet tegemoetkomen. Nu volgt een kort geding tegen het ministerie dat naar verwachting in de komende dagen zal plaatsvinden. Steeds meer advocaten zeggen de nieuwe wet te gaan boycotten.

Vorige week kondigden strafpleiters in Gelderland aan dat ze een maand lang geen piketdiensten draaien als de wet niet wordt aangepast. Inmiddels hebben advocaten in het Noorden zich aangesloten en dreigen ook strafpleiters in Amsterdam dit te gaan doen. Dat betekent dat straks verdachten zonder advocaten zitten en verklaringen van verdachten niet als bewijs mogen worden meegenomen.