Nieuws/Binnenland
439560
Binnenland

’Politie maakt zich niet druk om onze vermiste zoon’

Aangifte om Tomasz

ROTTERDAM - In de mysterieuze verdwijningszaak van de Poolse jongen Tomasz Kosmala (20) in Rotterdam hebben zijn meer dan verontruste ouders gisteren alsnog aangifte gedaan van een vermoedelijk misdrijf.

Hun advocaat Sébas Diekstra noemt het uiterst pijnlijk dat de Rotterdamse recherche tot nu toe „weinig ondernam” om de van nieuwjaarsnacht daterende, verdachte vermissing serieus te onderzoeken.

Dorata Kosmala en haar man Wieslaw verblijven enkele dagen in ons land. De twee zijn wanhopig op zoek naar hun zoon.

„We hebben de indruk dat de politie zich niet druk maakt om Tomasz”, aldus het ouderpaar. „Vorig jaar studeerde hij af en vertrok hij naar Nederland om werkervaring op te doen. Er klopt niets van zijn plotselinge verdwijning. We zijn radeloos en hebben ons voorbereid op het ergste.”

De feiten zijn alarmerend. Tomasz, die bij een distributiecentrum van Albert Heijn werkte en in een hotel in Rotterdam-Zuid verbleef, verdween op nieuwjaarsnacht. Sindsdien nam hij geen geld meer op en liet hij niets meer van zich horen.

„Onze zoon ging met negen andere Poolse jongens naar de vuurwerkshow op de Erasmusbrug gaan kijken. Hij is nooit meer teruggekeerd naar zijn hotel”, vervolgen zijn ouders.

Van de groep werden volgens het echtpaar maar twee jongemannen door de politie gehoord. Hun verhalen zijn tegenstrijdig. Ronduit verdacht is het gegeven dat een Rotterdamse vrouw van Poolse origine – wonend langs de route tussen brug en hotel - juist op dat moment twee landgenoten voorbij zag lopen die een derde, bewusteloze jongeman met zich meesleepten. Volgens deze getuige was het slachtoffer gewond aan zijn achterhoofd. De politie kent deze verklaring.

Tomasz’ ouders: „Het signalement dat zij gaf, komt overeen met dat van onze zoon. Bovendien wist deze vrouw exact te beschrijven wat Tomasz op de avond van zijn verdwijning droeg.”

Tijdens een eerder bezoek drong het Poolse paar er tevergeefs bij de politie op aan om camerabeelden op de route te bekijken en alle getuigen van de groep te horen. Vaststaat dat de politie evenmin sporenonderzoek verrichtte in de auto’s van Tomasz’ landgenoten.

De politie laat weten meer getuigen te hebben gehoord, maar laat in het midden hoeveel dat er zijn. Volgens justitie „loopt het onderzoek nog steeds”. Het OM wil verder niets kwijt.