Nieuws/Binnenland
439565
Binnenland

Dekker tussen hoop en vrees met Mediawet

Den Haag - Het is dinsdag erop of eronder voor de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Dekker (Media). Als hij geen fouten maakt in een cruciaal debat in de Eerste Kamer en deemoedig beloften aan oppositiepartijen doet, dan kan zijn voorstel toch nog de eindstreep halen.

De liberaal moet op eieren lopen: een maand geleden joeg hij met zijn antwoorden op kritische vragen over de gewenste hervormingen in Hilversum bijna de hele senaat in de gordijnen. De afgelopen week poogde Dekker dat debacle te doen vergeten door in achterkamertjes op zoek te gaan naar een compromis.

Daarbij zal hij opnieuw zijn plannen wat moeten afzwakken. Dat gebeurde ook al in de Tweede Kamer, waar het voorgenomen verbod op puur amusement op tv, waarover Dekker hoog van de toren blies, in stilte werd geschrapt.

Dinsdag zal hij vooral bezig zijn met het wegnemen van vrees dat de politiek te veel te zeggen krijgt over de omroepen. Tijdens een bespreking met senatoren van de oppositiepartijen D66, GroenLinks en ChristenUnie (samen met de coalitie goed voor een nipte meerderheid) toonde hij zich volgens ingewijden bereid om het kabinet helemaal buitenspel te zetten bij de benoeming van de raden van toezicht van bijvoorbeeld de NPO en omroep NTR. Deze benoemingen zouden door comités van wijzen kunnen geschieden, is het alternatief dat wordt onderzocht.

Het tweede pijnpunt is de macht van de NPO wanneer ook anderen organisaties dan omroepen programma’s mogen maken voor de publieke omroepen. Deze instellingen kunnen zich melden bij de NPO, die vervolgens een omroep bij het programma zoekt als het idee goed is.

De senaat had veel vragen over de precieze uitwerking van dit voornemen, die vaak werden ingefluisterd door bezorgde omroepen. Na crisisoverleg afgelopen weekend werd deze onduidelijkheid verholpen, maar dat werd niet door alle omroepen ondertekend. Omroep MAX, KRO/NCRV en AVRO/TROS en Powned doen niet mee.

Omroepbobo’s hopen dat de kritische senatoren alsnog voor de wet gaan stemmen nu de NPO met de meerderheid van de omroepen afspraken heeft gemaakt. Maar in de Eerste Kamer valt te horen dat deze los staan van de tekst van de wet.

Senatoren van CDA en CU gaan bovendien proberen om de macht van de NPO verder in te perken. Deze koepelorganisatie deelt de programma’s in, maar bemoeit zich ook steeds meer met de inhoud daarvan. „Ze wijzen bijvoorbeeld presentatoren af”, weet CDA-senator Atsma. Het is de vraag hoeveel Dekker op dit dossier wil bewegen. Maar doet hij dat niet, dan verspeelt hij waarschijnlijk een meerderheid voor zijn wet.