Nieuws/Binnenland
439629
Binnenland

Gewond geraakte prinses wilde met stoere jongeren meedoen

Alexia toont lef in Lech

Dat prinses Alexia geen doetje is, werd afgelopen weekeinde wel duidelijk in het Oostenrijkse Lech. Het tienjarige meisje wilde niet alleen toekijken tussen de stoere jongeren die op hun snowboards via steile hellingen de lucht inspringen, om daarna weer sierlijk op de sneeuw neer te komen. Het werd Alexia pijnlijk noodlottig. Van het zogenoemde Funpark in Oberlech moest een heli haar afhalen met een gebroken rechterbovenbeen.

Op het terras van Hotel Krone was de Nederlandse ondernemer Marvin Cast er gisteren nog vol van. ,,Het gebeurde iets voor drie uur”, herinnert hij zich tijdens de après-ski. ,,Ik stond er naast toen de heli kwam. Eerst pakten ze het prinsesje in met folie. Prins Constantijns zoon Claus-Casimir en koningin Máxima zwaaiden de heli nog na vanaf het terras van Rud-Alpa. Koning Willem-Alexander was er niet bij.”

Later op de dag meldden bronnen rond de koninklijke familie dat koningin Máxima wel degelijk met Alexia is meegevlogen, en dat ook de koning bij het ongeval aanwezig was.

Trots laat Cast foto’s zien die hij met zijn mobiele telefoon van de koninklijke familie maakte, zoals meer sportborrelaars dat bleken te hebben gedaan.

Sleutelbeen

Ook anderen met een glas in de hand kennen het Funpark. Zoals de 24-jarige Duitser Christian. „Ik heb er vorig jaar mijn sleutelbeen gebroken!” zegt hij met zijn snowboard in zijn armen. „Ik was er vandaag nog”, meldt de elfjarige ervaringsdeskundige Niels Lange in zijn kleurige skipakje. ,,De sneeuw is er hard en glad. Het zijn van die grote schotsen geworden.”

Dat je daar lelijk op kan neerkomen, was hem wel duidelijk. Zijn Nederlandse moeder is echter niet van plan hem tegen te houden: ,,Hij kan goed skiën.”

Ook Alexia zal hebben gedacht dat haar niet veel zou kunnen overkomen. Toch moest ze meteen aan haar fractuur worden geopereerd en blijft ze nog even onder observatie.

De familie, die inmiddels vertrokken is uit Lech, koos in tegenstelling tot eerdere berichten overigens niet voor het ziekenhuis in Innsbruck, dat een speciale afdeling heeft voor ski-ongelukken en waar Alexia’s oom Friso werd verpleegd. ,,Het prinsesje is behandeld in het Landeskrankenhaus in Feldkirch”, wist de dienstdoende arts van de EHBO-post in Sankt Anton. Het ziekenhuis wilde desgevraagd niet laten weten of het meisje al met haar verbonden been naar Nederland is gebracht.

Al met al is het een kleine domper voor de koninklijke skivakantie. ,,Ach, het kan iedereen gebeuren”, zegt Johnnie Monaco achter de balie van het Sportpark aan het riviertje in Lech. ,,Het is gewoon pech, net als een verkeersongeluk. Er gebeuren hier niet meer ongelukken in het Funpark dan op de pistes.”

Alexia is in ieder geval geen slechte skiër. Zij zit allang niet meer op de skischool bij de Sint Nicolaaskerk. De Lecher skischool-directeur Johannes Bischof vertelde eerder al dat zij inmiddels gewend is om met een privé-leraar door de sneeuw te suizen: ,,Alle drie de prinsesjes skiën overigens goed.”

Sinds ze zich kan herinneren komt Alexia met haar zusjes naar het luxueuze skioord, waar ook de vorstenhuizen uit Engeland, Jordanië, België en Qatar geen onbekenden zijn. Maar niet één koninklijke familie komt er al ruim vijftig jaar, zoals de Oranjes.

De inwoners van Lech behoren inmiddels tot de welvarendste inwoners van Oostenrijk. Steeds gingen ze met de tijd mee in het bedienen van de wintersporters, met een voortdurende uitbreiding van het skigebied, steeds meer comfort in de loungehotels én met flitsende attracties voor jongeren, zoals het Funpark.

Het is voor de prinsesjes een eigentijdse afwisseling van het traditioneel Oostenrijkse Gasthof Post, waar de koninklijke familie steeds een eigen afdeling tot zijn beschikking heeft. Hier hangen in de bar de trouwfoto’s van ons koningspaar en van prins Constantijn en prinses Laurentien. Zelfs een foto van de inhuldiging waarbij prins Friso’s skivriend en hoteldirecteur Floris Moosbrugger was uitgenodigd.

Voor Alexia is er even geen limonade op een barkruk bij hotel Tannbergerhof, geen chips met muziek van de pianist in de bar van hotel Schneider en geen gezellig familiemaal met haar zusjes, in Gasthof Post.

Herstel

In haar ziekenhuisbed zullen Alexia’s gedachten uitgaan naar haar zusjes, die vandaag wél weer naar school kunnen gaan. Maar zíj moet rust houden om de breuk te laten helen. Het zal nog weken duren en mogelijk maanden. Maar mogelijk zien we het meisje op Koningsdag in Zwolle weer vrolijk rondstappen met haar zussen, achter hun ouders aan.