Nieuws/Buitenland
439636
Buitenland

Griekse oud-minister adviseert Britse Labour

LONDEN - De voormalige Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, wordt adviseur van de Britse Labourpartij.

De flamboyante Varoufakis speelde een hoofdrol in de onderhandelingen over de Griekse schuldenlast. Hij legde vorig jaar juli zijn functie neer omdat hij de strikte voorwaarden voor nieuwe leningen aan zijn land onacceptabel vond.

Varoufakis heeft een ontmoeting gehad met de schaduwminister van Financiën, John McDonnell. ,,Varoufakis is interessant omdat hij uiteraard bij al die onderhandelingen is geweest'', verwees Labourleider Jeremy Corbyn in een interview met de krant Islington Tribune naar de onderhandelingen met de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds.

,,Ik vind dat Griekenland verschrikkelijk is behandeld en dat we ze een handreiking moeten doen'', stelde Corbyn, die fel gekant is tegen ingrijpende bezuinigingen.

Varoufakis heeft zichzelf omschreven als een ,,onconventioneel Marxist''. Hij studeerde aan de universiteiten van Essex en Birmingham. Hij beschuldigde de Europese leiders vorig jaar van ,,terrorisme'' richting Griekenland en zei dat de besparingsmaatregelen ,,zoiets zijn als proberen een zieke koe te melken door die te geselen''.