Nieuws
439658
Nieuws

Argentinië sluit miljardendeal met hedgefondsen

AMSTERDAM - Argentinië betaalt $4,65 miljard aan hedgefondsen die afgelopen vijftien jaar hun leningen aan het land hebben teruggevraagd via de rechtbank.

Dat meldde de bemiddelaar maandagmiddag.

Begin vorige week bleek volgens Reuters dat er een akkoord was met het voorstel van Argentinië om zijn schulden aan de procederende partijen onder leiding van Elliot Management af te kopen voor in totaal $6,5 miljard. Ze kochten eerder goedkoop Argentijns schuldpapier op.

Dwingen

De schuldeisers probeerden eerder via de rechter in New York Argentinië te dwingen de schulden alsnog te betalen.

Ze werden in de Argentijnse media en advertenties in kranten afgeschilderd als 'aasgieren', die uit waren op de vernietiging van de Latijns-Amerikaanse economie omdat ze ondanks armoede en een inflatie van 40% bleven aandringen op de betalingen van het land in nood. Het land werd technisch failliet verklaard.

In bankroet

Als deze deal doorgaat, is de nieuwe president Macri in een van zijn eerste doelen geslaagd: een betere relatie met de financiële markten opbouwen. Het land behoorde tot de rijkste van Latijns-Amerika, maar verloor zijn status razendsnel.

Argetinië werd door de schuldenberg in dertien jaar twee keer failliet verklaard, althans een technisch bankroet. In 2001 volgde het eerste bankroet omdat het zijn schulden niet kon afbetalen. In 2005 kwam het met vrijwel alle schuldeisers een betalingsregeling overeen. Die hield in dat slechts 30% werd afgelost.

Rechtsstrijd

Twee Amerikaanse hedgefondsen gingen niet akkoord met de regeling. Voor de rechter kregen ze gelijk; hun leningen moesten volledig worden vergoed door Buenos Aires. Bovendien kregen de twee hedgefondsen voorrang hebben op de terugbetaling van de andere schuldeisers.

Daartegen ging Argeninië in beroep: het vond dat alle schuldeisers gelijk zijn en weigerde sindsdien de hedgefondsen volledig te betalen. Op de achtergrond leefde de vrees van het land dat het voortaan alle schuldeisers tot 100% moest vergoeden.