Nieuws
439670
Nieuws

Onvruchtbaar door een typische vrouwenkwaal

Op 1 maart begint de maand van de endometriose. Veel mensen hebben nog nooit van de ziekte gehoord, maar één op de zeven vrouwen in Nederland heeft in meer of mindere mate last van slijmvlies dat buiten de baarmoeder komt en daar ontstekingen geeft. Pr-vrouw Dina-Perla Marciano (30) strijdt elke dag tegen de ziekte, die haar onvruchtbaar heeft gemaakt.

Endometriose is een van de ziektes die je niet ziet van de buitenkant. Voor ons zit een stralende jonge vrouw. Dat ze lijdt onder deze ziekte, zie je niet een, twee, drie.

Toch heeft Dina-Perla heel veel hinder ondervonden van deze ‘vrouwenkwaal’. “Ik ben door de endometriose soms snel moe, ik moet er een bepaalde levensstijl op na houden. Zo moet ik op mijn voeding letten. Veel verse producten eten, als ik goed eet voel ik me ook beter. Verder moet ik mijn rust pakken en goed op mijn grenzen letten. Zo is het beter dat als ik rugpijn heb ik even beweeg of van houding verander."

"Het ergste vind ik dat ik geen kinderen kan krijgen. Dat is echt een rouwproces voor mij. Ik heb meerdere rondes ivf gehad, heb alles eraan gedaan wat ik kon doen, maar moet het nu gaan afsluiten. Ivf was voor mij extra zwaar door het toedienen van de hormonen. Ik raakte mezelf volledig kwijt. Mijn innerlijke kompas werkte als het ware niet meer. Ik raakte ook stukken uit mijn langetermijngeheugen kwijt. Gelukkig is dat nu weer hersteld."

Levensgevaarlijk

"Stel dat ik wel zwanger was geworden, dan zou de bevalling levensgevaarlijk kunnen zijn door verklevingen en bloedingen. Dat verschilt natuurlijk per vrouw, maar in mijn geval was er een vrij groot bevallingsrisico."

Lees verder