Nieuws
439677
Nieuws

Is een pestkop het product van zijn ouders?

De 37-jarige moeder Katarina Magnus schreef, namens de oudergroep van de Noorse basisschool Grålum, een bijzondere brief aan alle ouders over pesten. Volgens haar zijn niet de pestkoppen zelf, maar juist de ouders de oorzaak van alle treiterijen.

"We kunnen allemaal een geheugensteuntje gebruiken dat ónze houding en óns gedrag effect heeft op onze eigen kinderen," begint Magnus haar verhaal. "Jullie leren je kinderen hoe ze moeten pesten."

Ze wijst op situaties waarin ouders, zelfs zonder het te beseffen, kinderen leren dat het normaal is om neerbuigend ten opzichte van anderen te zijn. Ze noemt een aantal situaties waarin ouders als rolmodel moeten optreden. ‘’Aan de eettafel klagen over kennissen, iemand afkraken op televisie of een ander geloof, etnische groep of visie naar beneden praten. "Wij zijn rolmodellen voor onze kinderen, zij leren van ons gedrag en onze ideeën."

Met de brief wil Magnus ouders aan het denken zetten. "Pesten begint - en eindigt - bij ons. Wij moeten toleranter en flexibeler naar elkaar zijn, als we willen dat onze kinderen dat ook worden."

Bekijk de Facebookpost van deze moeder op VROUW.nl