Nieuws/Buitenland
439718
Buitenland

SS'er Zafke voor de rechter

De Duitser Hubert Zafke (95), de SS’er die als dokter werkte in kamp Auschwitz toen Anne Frank daar werd binnengebracht, zou maandag voor de rechter staan. De zaak is vandaag echter verdaagd omdat de verdachte gezondheidsproblemen heeft.

De man wordt medeverantwoordelijk gehouden voor duizenden moorden.

Tijdens het proces zal Zafke oog in oog komen te staan met twee getuigen die de verschrikkingen in het kamp hebben overleefd.

In Auschwitz vonden meer dan 1,2 miljoen mensen de dood. De meeste slachtoffers waren Joods.

Zafke, die zieke SS’ers moest verzorgen, heeft altijd ontkend te hebben geweten van de gaskamers in het kamp. Aanklagers zeggen echter dat hij de slachtoffers daar regelrecht daarnaartoe heeft gezonden.

In 2011 werd oud SS’er Demjanjuk veroordeeld voor medeplichtigheid aan de dood van duizenden mensen in het kamp Sobibor. Deze zaak leidde ertoe dat oud-nazi's nu toch kunnen worden berecht. Dit jaar staan er sowieso vier oud-nazi’s voor de rechter.

De zaak van Zafke richt zich op de periode tussen augustus en september 1944, toen veertien deportatietreinen uit Polen, Slovenie, Griekenland, Duitsland en Nederland in Auschwitz arriveerden. In een van die wagons zat Anne Frank. Zij en haar zus Margot werden later naar concentratiekamp Bergen-Belsen gebracht, waar ze overleden kort voor de bevrijding in april 1945.

Zafke was in het buitenland al veroordeeld voor zijn rol in Auschwitz. In 1946 veroordeelde een Poolse rechtbank hem tot vier jaar gevangenisstraf. Daarna keerde Zafke terug naar Duitsland. Daar werkte hij als vertegenwoordiger in landbouwgif.