Nieuws/Buitenland
439721
Buitenland

Trump torenhoog favoriet op Super Tuesday

WASHINGTON - Kiezers in twaalf Amerikaanse staten gaan dinsdag naar de stembus om te stemmen op hun beoogde presidentskandidaat. Tenzij alle recente peilingen ernaast zitten, lijkt Donald Trump bij de Republikeinen een grote stap richting de nominatie te gaan zetten.

Aan Democratische zijde hoopt Hillary Clinton haar progressieve tegenstander Bernie Sanders de genadeslag toe te dienen.

In bijna alle recent gepeilde staten gaat Trump aan kop en de voorsprong liegt er vaak niet om: 17 procentpunten in Alabama, 23 in Massachusetts, 18 in Tennessee en 13 in Virginia. Senator Ted Cruz heeft in zijn thuisstaat Texas een voorsprong en Marco Rubio, de senator uit Florida, gaat nipt aan kop in Minnesota.

Trump weet zich verder gesterkt door de steun die enkele belangrijke politici afgelopen week voor hem uitspraken. Eerst was daar vrijdag Chris Christie, voormalig presidentskandidaat en gouverneur van New Jersey. Zondag kwam daar senator Jeff Sessions uit Alabama bij, een van de meest conservatieve Republikeinen in de Senaat.

Het electoraat in de veelal zuidelijk gelegen staten waar dinsdag wordt gestemd, is Clinton gunstig gezind. Sanders won in Iowa en New Hampshire, twee staten met een vrijwel uitsluitend blank electoraat. Maar in South Carolina, waar een aanzienlijk deel van de Democratische achterban zwart is, liet Clinton geen spaan heel van Sanders. Ze veroverde daar maar liefst ruim 73 procent van de stemmen.

En ook in de vooruitzichten na Super Tuesday ziet het er gunstig uit voor Clinton en Trump. In een nationale peiling van CNN die maandag uitkwam, heeft Trump met nog vier Republikeinse tegenstanders in de race bijna 50 procent van de kiezers achter zich. Clinton staat op 55 procent, tegenover 38 procent voor Sanders.