Nieuws/Binnenland
439725
Binnenland

Nieuwe brieven coldcasezaak Haagse weduwe

DEN HAAG - De vrouw die eerder brieven kreeg dat haar inmiddels overleden man de dader zou zijn van de moord op de Haagse weduwe Daisy Gijsbers op 27 december 1974, heeft opnieuw twee anonieme brieven gekregen.

Volgens de politie gebeurde dat op 23 februari en hadden ze dezelfde strekking.

De televisieprogramma's Opsporing Verzocht en Team West besteedden vorig week aandacht aan deze zaak. Na de uitzendingen kreeg de politie ruim 25 tips, waaronder mogelijke namen van de anonieme briefschrijver.

Het coldcaseteam van de politie in Den Haag buigt zich na 41 jaar weer over de zaak, omdat in oktober vorig jaar de eerste brief binnenkwam bij de vrouw van de beweerde dader. Ze nam toen contact op met de politie. ,,Hoe moeilijk ze dit ook vindt, ze wil weten of haar overleden man verantwoordelijk is voor de dood van mevrouw Gijsbers'', zei de politie eerder.

De zaak is ondanks de tips nog niet opgelost, zegt rechercheur Leo Simais van het coldcaseteam. ,,Daarvoor hebben we het laatste puzzelstukje nodig en dat ligt in handen van de anonieme briefschrijver'', zegt hij. ,,Daarom doen we een dringend beroep op de briefschrijver om contact met ons op te nemen.''

Omdat de zaak verjaard is, kan er niemand meer voor worden vervolgd. ,,De briefschrijver kan dus met een gerust hart zijn identiteit aan ons bekend maken'', benadrukt Simais. ,,Voor de nabestaanden van mevrouw Gijsbers zou dit een eind kunnen maken aan jarenlang onbeantwoord gebleven vragen.''

Volgens de politie stond weduwe Gijsbers destijds oog in oog met een gewelddadige overvaller die op haar juwelen uit was. Ze werd de volgende dag dood gevonden, met vastgebonden handen en voeten in haar kamer aan het Sweelinckplein in Den Haag.

De compositietekening die toen van de overvaller is gemaakt, lijkt op de echtgenoot van ontvangster van de anonieme post. Maar er is meer nodig dan een lijkende tekening en anonieme brieven als bewijs dat de overleden echtgenoot echt de dader is, concludeerde de politie vorige week.