Nieuws/Binnenland
439736
Binnenland

’Informeer patiënt over kwaliteit huisarts’

Utrecht - „Het wordt tijd dat huisartsen met de billen bloot gaan en laten zien waarom patiënten voor hen zouden kiezen.”

Die oproep doet Dianda Veldman, directeur van patiëntenfederatie NPCF, naar aanleiding van een onderzoek waarin veel patiënten laten weten niet te weten hoe goed hun huisarts is.

Veldman: „Patiënten snakken naar die informatie. We kunnen allerlei producten vergelijken aan de hand van kwaliteitsinformatie, maar de huisarts niet, terwijl dat de poortwachter van de zorg is.”

Ongeveer 70 procent van de patiënten zou willen weten hoe ervaren de huisarts is met bepaalde behandelingen of ingrepen, zoals het plaatsen van een spiraaltje of het verwijderen van moedervlekken. Dat blijkt uit onderzoek van de NPCF onder 13.400 patiënten.

Een nog grotere groep wil weten hoe goed de huisarts doorverwijst. Die informatie is niet voldoende beschikbaar, meent de NPCF. Amper 60 procent van de ondervraagden heeft 'enig idee' over hoe goed zijn of haar huisarts is.

Een op de elf patiënten wilde in 2015 wisselen van huisarts, uit ontevredenheid of door gebrek aan vertrouwen in de dokter. Van hen voelt bijna de helft (43 procent) een belemmering om over te stappen. De meest genoemde belemmeringen zijn dat de nieuwe dokter geen plek meer heeft en dat de eigen dokter niet wil meewerken.

In totaal is 68 procent van de mensen die wilde overstappen toch bij de huidige huisarts gebleven. Hiervan geeft 47 procent als reden belemmerd te worden. Veldman: „Twee jaar geleden beloofden huisartsen beterschap. Maar daar komt nog bitter weinig van terecht.”