Nieuws/Binnenland
439744
Binnenland

Pindakaas met extra nootjes

Als je chronisch ziek bent, leer je hoe belangrijk een goede gezondheid is. Dat is een harde pijnlijke les. Als je het al een les kunt noemen. Dat vind ik namelijk nog iets te positief klinken voor de situatie waarin bijvoorbeeld chronisch Lymepatiënten verkeren.

Het voelt soms als een gevangenis zonder luchtuurtje en zonder activiteiten- of re-integratieprogramma. Een enorm slechte droom waar je maar niet uit wakker wordt.

Life hacks

Toch zijn er ook grappige, bijna leerzame momenten. Niet zozeer feitjes waarmee je Triviant kan winnen, maar laten we ze ‘life hacks’ noemen.

Zo leer je bijvoorbeeld het verschil tussen een satijnen en een katoenen pyjama. Hoe leuk satijn ook staat, ga er een volle dag in liggen en het voelt alsof je met een kriebelende, wollen galajurk in bed ligt.

Ook leer je welke maaltijdsalades prima te doen zijn en welke de naam salade niet eens verdienen. Want koken? Dat is op sommige dagen net zoiets als ongetraind de marathon van New York rennen.

Pasta eten in bed? Vergeet het maar, knoei alarm. Behalve wanneer je de Linda. als onderzetter gebruikt (groot fan als ik ben, doe ik dat alleen als ik hem al uit heb).

Pakketjes openmaken in bed? Doe het niet! Het is tegenwoordig hip om als bedrijf in elk willekeurig pakje confetti te doen (ja, ik lag ook wel even raar te kijken toen ik een feestelijk verpakte kaasschaaf ontving).

Een jurkje online bestellen? Bel mij. Ik kan je precies vertellen welke website als snelste bezorgd en welke websites zijn vergeten dat het klantvriendelijk is om te doen wat je belooft. Isoleercel

Naast bovengenoemde ‘weetjes’ leer je ook jezelf kennen als je dag in dag uit thuis bent.

Weken achtereen breng je in een soort isoleercel door, reken maar dat je jezelf tegen komt. Omdat je zoveel alleen bent ga je opmerken waar je je mee bezighoudt en hoe gek dat eigenlijk is.

Je gaat je druk maken om de kleinste dingen. Dan & Blair die zoenen? Wat!? Nee! Erger nog, Barney & Robin die trouwen, Claire die Francis verlaten lijkt te hebben en om maar te zwijgen over Carrie die met Aidan vreemdgaat terwijl ze eindelijk met Mr. Big is (voor wie onder een steen gelegen heeft: neem Netflix).

Je vriend die boodschappen heeft gedaan en pindakaas met extra nootjes heeft gekocht in plaats van normale? Je dag is verpest. Als een ware Tipi Wan (ik mis Gooische vrouwen) ben je zowat in staat om hem de volgende keer een afgepriegeld etiket van de pindakaaspot mee te geven.

Krantenartikelen over de noodzaak van bewegen, terwijl je het nemen van de trap al een paar uur uitstelt? Snel wegklikken en als beloning onder aan de trap een stukje chocola nemen. Grip

Bovenal leer je als chronisch zieke dat het leven fragiel en onvoorspelbaar is en dat het zonde van je tijd én een beetje gek is om je druk te maken over welke pindakaas je in huis haalt.

Maar je dag in dag uit zorgen maken over gezondheid, daar word je pas echt gek van.

Bovenstaande ‘zorgen’ en ‘eigenaardigheden’ zijn nodig om de dagen door te komen en op een bepaalde manier grip op je leven te houden. Een leven dat soms compleet over lijkt te zijn genomen door je ziekte.

Daarom zeg ik het nog één keer: pindakaas zonder extra nootjes van dat ene merk waar Pietertje ff’kes van moest wisselen, alsjeblieft.