Nieuws/Buitenland
439761
Buitenland

België reconstrueert kasteelmoord

WINGENE - Het Belgische plaatsje Wingene is maandag hermetisch afgesloten in verband met politieonderzoek. De Belgische autoriteiten reconstrueren er de spraakmakende moord op kasteelheer Stijn Saelens, meer dan vier jaar geleden. Justitie verdenkt twee Nederlanders van de uitvoering van de moord in opdracht van de schoonvader van Saelens.

De zaak hield België weken in de ban en geniet anno 2016 ook alle aandacht. De omstandigheden waren zo raadselachtig dat er snel een vergelijking werd getrokken met het spel Cluedo: Op 31 januari 2012 komt de vrouw van Saelens thuis. Daar treft ze een enorme plas bloed en kogelhulzen in de hal aan. Een bloedspoor loopt naar de oprit, maar van de kasteelheer ontbrak elk spoor. Meer dan twee weken duurt het voordat het lichaam van de kasteelheer in een bos wordt teruggevonden.

De autoriteiten en betrokkenen gaan eerst in kasteel Carpentier aan de slag. Het tweede deel van de reconstructie vindt plaats in het Blekkerbos in Maria-Aalter waar het lichaam van de kasteelheer werd gevonden. Boven beide zones geldt een vliegverbod en nieuwsgierigen worden op grote afstand gehouden.

Tijdens de reconstructie zal de Nederlander Roy L. een grote rol spelen. Hij zou samen met zijn inmiddels overleden oom, Ronny van B., de moord hebben uitgevoerd. Maar L. zegt niet te weten wat zijn oom van plan was en alleen hem hebben geholpen het lichaam van Saelens te begraven.

Volgens Belgische media gaat het om de grootste reconstructie in de recente misdaadgeschiedenis.

Het Openbaar Ministerie heeft al aangekondigd voor, tijdens of na de reconstructie geen commentaar te zullen geven.