Nieuws/Binnenland
439766
Binnenland

’Herstelproces kan maanden duren’

Het herstelproces van prinses Alexia, die tijdens de skivakantie van de Oranjes in Lech haar rechter bovenbeen brak, kan maanden in beslag nemen. "Een dergelijke breuk komt niet niet vaak voor, maar als het gebeurt komt dit meestal door een hele harde klap of stoot op een harde ondergrond,” zegt orthopedisch chirurg Michiel van Trommel.

,,Breuken bij kinderen hebben totaal andere eigenschappen dan bij volwassenen omdat ze nog in de groei zijn. In het ergste geval is bij prinses Alexia de groeischijf beschadigd en dat kan ernstige gevolgen hebben voor de verdere groei. Maar dat komt heel zelden voor, laten we zeggen in 5% van de gevallen. In de overige 95% is er sprake van een breuk in de schacht van het been. Als dat zo is, kan dat bij een kind zonder problemen weer vastgroeien”, licht de chirurg toe.

Het vermoeden is dat de breuk is ontstaan omdat Alexia op een verhard stuk sneeuw terecht is gekomen. De gevolgen van een breuk kunnen vooral bij volwassen ernstig zijn. Een patiënt kan daarbij bloed verliezen en ook het bewustzijn omdat het bovenbeen een lichaamsdeel is waar veel bloed doorheen gaat. Een breuk bij jonge kinderen zoals Alexia komt niet vaak voor, veel vaker zien artsen dergelijke breuken bij oudere mensen en mensen met een verminderde coördinatie.

Als zo’n breuk is vastgesteld moet altijd zo snel mogelijk de operatie plaatsvinden om ernstige schade te voorkomen. Van Trommel: ,,De reden voor zo’n operatie is dat de stand van het been dan goed is doordat er implantaten worden aangebracht die zorgen voor stabiliteit. Soms wordt dat ook aan de buitenkant van het been aangebracht. Het metaalwerk moet op termijn wel worden verwijderd. Het alternatief zou gips zijn, maar dat is voor kinderen en gezien de plek heel ongelukkig. De eerste anderhalve maand mag de breuk niet belast worden en moeten er krukken worden gebruikt.”

Lees ook: Alexia: elegant en onopvallend