Nieuws
439788
Nieuws

Chris Rock gaat los op 'witte' Oscars

VIDEO - Presentator Chris Rock vuurde in de openingsmonoloog van de Oscaruitreiking een spervuur aan grappen over het gebrek aan donkere nominaties de zaal in.

In de weken voorafgaand aan de uitreiking ontspon zich een hevige discussie over het structurele gebrek aan nominaties voor donkere acteurs of makers.

"Waarom waren er dit jaar zoveel protesten over het gebrek aan donkere nominaties? Want het is al veel vaker zo geweest, in de jaren vijftig of zestig", aldus Rock. "Maar toen hadden we échte dingen om ons druk over te maken. Terwijl we werden verkracht en gelyncht, hadden we geen tijd om ons druk te maken over de nominatie voor beste cameraman. Als je oma aan een boom bungelt, maak je je niet druk over de beste korte documentaire."

Panty's

De presentator haalde ook uit naar donkere sterren die de Oscarceremonie besloten te boycotten. "Jada Pinkett Smith besloot niet te komen. Maar wat zou ze hier moeten? Ze heeft een televisieprogramma. Dat is alsof ik besluit de panty's van Rihanna te boycotten: daar ben ik ook niet uitgenodigd." Rock stelde dat er naar aanleiding van de protesten een aantal aanpassingen zijn gemaakt voor de show. "Zo is het blokje In Memoriam dit jaar gevuld met donkere Amerikanen die het afgelopen jaar zijn doodgeschoten door agenten."

De presentator besloot uiteindelijk met de conclusie dat donkere acteurs structureel dezelfde kansen willen krijgen als blanke acteurs. "Leonardo DiCaprio krijgt elk jaar een prachtige rol. Dat moet voor iemand als Jamie Foxx, die even goed is, toch ook mogelijk zijn?" De grote favoriet bij de Oscars was jaar het drama The Revenant, over een pionier die begin negentiende eeuw moet zien te overleven in de Amerikaanse wildernis.

Demonstraties

Er waren zo'n driehonderd demonstranten naar de uitreiking van de filmprijzen getogen. "We staan niet toe dat de Oscars door zullen gaan. Dit is de laatste keer van een Oscars met alleen blanke nominaties", schreeuwde protestleider Al Sharpton buiten het Dolby Theater voordat het gala plaatsvond. "De tijd is op." Andere demonstranten droegen borden met teksten als 'wij eisen kansen' en 'schaam je'.