Nieuws/Binnenland
439801
Binnenland

Oorlogsmisdadigers uit Syrië in Nederland

DEN HAAG - Afgelopen twee jaar zijn er circa twintig Syriërs naar Nederland gekomen die van oorlogsmisdaden worden verdacht. Ze vinden hier een veilige haven omdat staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) ze niet kan uitzetten.

Dat moet de bewindsman in een brief aan de Kamer toegeven. Een verhaal van De Telegraaf uit november hierover werd weggewuifd, maar nu blijkt nog eens dat de staatssecretaris ze niet weg krijgt.

Deze mensen verliezen wel het recht op opvang. Ze worden echter niet uitgezet omdat de situatie in Syrië te gevaarlijk is. Dit terwijl zij juist de mensen zijn die het land zo gevaarlijk hebben gemaakt, als strijder voor Assad of het Vrije Syrische leger. Tot nu toe is er één geval gemeld van een aangehouden IS-strijder.

De van oorlogsmisdaden verdachte asielzoekers, 1F’ers genoemd, worden ook niet vastgezet. Omdat er geen kans op uitzetting naar Syrië is, mag dat juridisch niet. Pas als iemand hier vervolgd wordt voor de misdaden daar, kunnen deze Syriërs achter slot en grendel worden gezet. Maar zo’n vervolging blijkt in de praktijk erg lastig en gebeurt vrijwel niet.

Staatssecretaris Dijkhoff heeft niet alleen daarover iets uit te leggen aan de Kamer. Uit onderzoek van NRC en Reporter Radio blijkt dat overheidsdiensten uitgaan van een veel hogere prognose voor de asielstroom dan het kabinet deed geloven.

 

Prognose

Het kabinet rekent in de openbare stukken met een verwachte asielinstroom van 58.000 voor 2016, maar achter de schermen wordt gewerkt met 93.600. Eerder lekte deze prognose al uit en toen deed de staatssecretaris het af als “een van de prognoses“ die er zijn. Nu blijkt het opnieuw dé prognose te zijn waar ambtenaren mee werken.

De bewindsman werd er eerder al van beticht expres alleen het getal 58.000 te communiceren, omdat dat politiek beter uitkomt. Dat meerdere lagen van de overheid, inclusief zijn eigen ministerie en diensten, het getal van Dijkhoff niet gebruiken, maar juist de veel hogere prognose, ondersteunt dat scenario nog eens.

Kamerleden eisen opheldering van Dijkhoff. Premier Rutte zal er daarbij ook van langs krijgen. Die hield in een Kamerdebat ook vast aan de lagere schatting. Parlementariërs vragen zich nu af of ze wel goed geïnformeerd zijn.