Nieuws
439811
Nieuws

Nieuws

Stiltecursus voor hotels

Geluidsoverlast in hotels is wereldwijd de grootste klacht onder hotelgasten. Toch zijn er slechts 12 hotels in Nederland, en wereldwijd 140, die er echt werk van maken en in bezit zijn van het stiltelabel 'Quietroom'. Hoteleigenaren, zelfs met vijf sterren, kunnen echter voortaan op cursus. Om zo daadwerkelijk de sterren waard te zijn en de gasten het optimale comfort te bieden van stilte.

Stiltegoeroe Lucas Keizer van het Quietroom Label: ,,Stichting Quietrooms bevordert wereldwijd de ontwikkeling van stillere hotelkamers. Maar wat blijkt, technische medewerkers van hotels hebben maar weinig kennis van geluid. Over wat de wettelijke eisen zijn, hoe je geluid kunt voorkomen.”

Hij vervolgt: ,,Dat is zonde. Want werkelijk, je staat versteld van wat hotelgasten moeten verduren voor soms pittige kamerprijzen. Eigenlijk is dat een schande. Voor topprijzen mag je topstille kamers verwachten."

Politiesirenes

Volgens Keizer wordt er vaak geen rekening gehouden met buitengeluiden zoals politiesirenes of 'stappende' jongeren, het geluid dat de airco produceert, het doortrekken van de wc boven je of de amoureuze wilde nachten van de buren. Het gaat veelal al fout bij de bouw en de inrichting van de kamers. Zo weten veel ontwerpers van hotels niet dat er speciale wanden, ramen, airco’s en zelfs isolerende vloerbedekking zijn die het geluid prima kunnen absorberen. Hiermee kun je de decibellen flink hoorbaar terugbrengen. De cursus 'Geluid in Hotels' is ontwikkeld door de KGI Academie, opleidingstak van het Kenniscentrum Geluidsisolatie.

Top 10 meest voorkomende geluidsklachten bij hotels :

1. Doorspoelen van toiletten

2. Loop- en/of contactgeluid van bovenburen

3. Stemmen op de gang

4. Nachtgeluid van de buren in de hotelkamer ernaast

5. Buiten lawaai

6. Geluid van de bar/restaurant in het hotel

7. Geluid van de ventilatie/airco

8. Het dichtslaan van deuren

9. Het geluid van rijdende koffers en trolleys

10. Het geluid van de machinekamer/ liftkoeling naast een hotelkamer

Nederlandse hotels negeren klantenreviews

In Nederland zijn 12 hotels die echt stille kamers hebben. Dat is jammer en onnodig. Zo zijn er bij het vliegveld Orly in Frankrijk hotels waar een Airbus A-380 of een Boeing 747 je nachtrust echt niet verstoren. ,,Maar gelukkig hebben we in Nederland ook een paar goede voorbeelden", weet Keizer. ,,Neem nu het Swissôtel Amsterdam of Landgoed hotel Duin en Kruidberg. Zij hebben hun zaken op orde, maar een heleboel hotels nog niet. In zekere zin hebben die de luxe van toch wel 'vol geboekt’. Maar, als de Nederlandse hotels zich wat beter in de recensies van de gasten zouden verdiepen... Er is echt nog wel een hoop stilte te winnen."