Nieuws
439814
Nieuws

Alberta, Canada

Skilodge op wielen

Links en rechts van ons zien we tienduizenden met sneeuw bedekte dennenbomen. Daar direct achter de Canadian Rockies. Voor ons nog 150 kilometer te gaan over de Icefields Parkway, een weg die in de winter verandert in een ruige route door het Banff en Jasper National Park. Deze weg die Lake Louise en Jasper met elkaar verbindt, is het hoogtepunt van onze winterse tocht. We reizen per motorhome door Alberta in winters Canada.

In Canada hebben ze het over een motorhome als ze een camper bedoelen. En een motorhome is doorgaans groot. Die van ons is 28 foot, meer dan 8 meter lang, vierduizend kilo, zo breed als een vrachtwagen en biedt plek aan zes personen.

„Hij is groter dan een gemiddeld Frans chalet”, weet reisgenoot Vincent goed te verwoorden, als we door het leefgedeelte lopen. Er zit een keuken, warme douche, toilet, slaapkamer en bovenslaper in.

Witte kolos

De woonkamer met tafel en twee banken is al fors en kan ook nog uitschuiven. En het mooiste van deze motorhome? Hij is volledig winterbestendig tot wel dertig graden onder nul. Dubbel glas, generator, verwarming en isolatie op de buizen. En dat is maar goed ook, want het wordt hier extreem koud in de winter!

Wij tikken min 15 aan deze trip, maar het is in Alberta helemaal niet gek als het kwik nog tien graden lager zakt. De witte kolos kan het allemaal hebben en geeft ons een week lang een warm huis. We gooien de koelkast vol en vertrekken richting Banff, waar de skigebieden Sunshine en Lake Louise veel sneeuw bieden bij de start van het seizoen.

Lake Louise

„Welcome to the top of the world!” Gids Darren May glijdt uit de lift de sneeuw op. Achter ons een schitterend uitzicht op het National Park. Hier geen hotels en chalets – dat laat de Parks Board niet toe – maar natuur in zijn schoonste vorm. Het is duidelijk waarom deze Engelsman, en vele anderen met hem, hun woonplaats elders op de wereld hebben ingewisseld voor dit magische plekje. „Lake Louise is een world class resort met een family feel.”

Skiën in Canada was altijd al een droom, omdat een wintersport aan de andere kant van de oceaan nu eenmaal heel anders is dan in Europa. Hier heb je geen pistes, maar boundaries en glades (zie kader Canadees ski-jargon), is er een totaal andere skimentaliteit en, bijzonder, er staat een underwear tree. Darren: „Mensen die een leuke nacht hebben gehad, gooien hier hun ondergoed in. Geloof me, elk gebied in Canada heeft er zo één.”

Jasper

En hij heeft gelijk, want zowel in Lake Louise, Sunshine als in Jasper staat een boom die volhangt met bh’s, onderbroeken en slingers. In Lake Louise en Jasper vinden we naast de underwear tree ook nog de beste skicondities van de reis. In deze twee gebieden spelen we de hele dag buiten de geprepareerde pistes, we vinden prachtige routes door de bomen en tussen rotsen die voor elke skiër met een beetje techniek te doen zijn. De sneeuw is als poedersuiker: droog, superlicht en lekker.

Icefields Parkway

Reizen met een motorhome betekent mobiel zijn – stilzitten doe je maar in een hotel – en meerdere mooie plekken aandoen. Slapen doen we op parkeerplaatsen in kleine stadjes of stiekem op de parkeerplaatsen van de skigebieden.

Wildkamperen mag eigenlijk niet, maar het is zo verlaten dat niemand ons wegstuurt. En het voelt lekker, zeker omdat we zo zelfvoorzienend zijn.

Allermooiste piste

Een grotere uitdaging, spannend maar gaaf, is de Icefields Parkway tussen Jasper en Lake Louise. Deze ijsweg van 230 kilometer is beroemd en berucht. Skiën deden we weliswaar al in wereldberoemde skigebieden, maar eerlijk is eerlijk, deze weg is de allermooiste piste en op zichzelf al een trip naar Canada waard. Hier geen telefoonontvangst, bijna geen verkeer en een schitterende natuur, adembenemend en puur.

Halverwege de ijsweg laten we de motorhome staan en besluiten ski-tourend het park in te lopen. Dat mag dan weer wel van de Parks Board en de tocht mag, met dit uitzicht en deze rust, best een tijdje duren besluiten we. Hier geen liften, geen andere mensen, geen underwear tree, alleen een oud spoor en straks een beloning in de vorm van onverspoorde poeder. We stappen langzaam door richting de top. „Zo hoort de natuur er uit te zien”, mompel ik tegen niemand...

Reiswijzer Canada

Canada is een goede optie voor de echte ski-diehard. Alberta heeft bijzonder veel sneeuw gehad bij de start van de winter en het ligt er daar dus bij zoals het hoort in de bergen. Informatie over Alberta kun je vinden op www.Alberta.com en www.ontdekalberta.nl. Banff, Lake Louise en informatie van Marmot in Jasper is te vinden op www.banfflakelouise.com en www.skimarmot.com. Check voor vluchten die kant op het internet.

Canadees ski-jargon

Boundary: in Canada is er geen verschil tussen pistes en off piste, maar alles valt binnen een grote boundary. Daarbinnen is alles veilig op afgezette stukken na en je mag vrijuit skiën, waar je maar wilt.

Groomed: natuurlijk zijn er binnen de boundary gedeeltes geprepareerd met machines. Deze groomed slopes zijn net zo vlak en lekker als de normale pistes in Europa.

Glades: Canadezen zijn dol op skiën tussen de bomen op de zogenaamde glades. Om het bos toegankelijker te maken worden er bomen gekapt, zodat er meer ruimte tussen de bomen is. Hier ontstaan na verloop van tijd wel erg coole moguls.

Moguls: nog zoiets waar ze in heel Noord-Amerika dol op zijn. Wij noemen ze buckels. En daar waar wij ze liever vermijden, duikt hier iedereen er met liefde over, door en langsheen. En nog met ritme ook.

Flurries: in het weerbericht zal regelmatig het woord flurries verschijnen. Heel lichte sneeuw die als stof neerdwarrelt. Flurries dus.

Schnoodelen: Ruwe stukken piste, afgeragde mogulvelden en meer waar je niet optimaal kunt skiën.

Op wielen

Wat ons betreft is een camper annex motorhome nu al de beste manier om de winter te ervaren in Canada. Het geeft je de mogelijkheid om last minute te bepalen hoe lang je ergens blijft en waar je naartoe gaat.

De sneeuwcondities bepalen de route, niet de planning vooraf. Er zijn echter ook veel zaken waar je rekening mee moet houden. De camper is van alle gemakken voorzien, maar, het blijft een camper. En die zal je ook af en toe moeten vullen met water en benzine. Ook vreet hij gas door de kou (de verwarming staat de hele dag aan, omdat anders de leidingen bevriezen) en je zult op sommige plekken de generator moeten laten draaien en dat kan dan weer niet als je in een winkelstraat staat. Je staat veel op verlaten campings, waarvan er gelukkig wel weer zat open zijn. De motorhome heeft dus een avontuurlijke bewoner nodig die houdt van een wat ruigere trip, maar die zich graag laat verrassen door wat de omstandigheden brengen. Ben jij dat, dan is dit echt dé manier. Boek je eigen chalet op wielen via www.travelhome.nl of www.Camper.nl.