Nieuws/Binnenland
439881
Binnenland

Meerderheid omroepen bereikt akkoord

HILVERSUM - De meerderheid van de publieke omroepen en de overkoepelende NPO hebben volgens ingewijden een akkoord bereikt over de uitwerking van de kern van de nieuwe Mediawet. In de deal is geregeld dat omroepen ook bij programma’s die door externe partijen worden gemaakt volwaardig co-producent blijven en zo vorm en inhoud bepalen.

De overeenkomst is ondertekend door VPRO, WNL, BNN-VARA, EO, Human, NOS en NTR; AvroTros, Omroep MAX, PowNed en KRO-NCRV zijn niet akkoord.

De omroepen maken zich zorgen over hun invloed op de programmering wanneer de NPO straks verantwoordelijk is voor de verdeling van de helft van het budget. Doel daarvan is dat het bestel opener wordt, door externe producenten meer kansen te bieden om radio en tv te maken.

De steun van Hilversum is cruciaal om de wet dinsdag door de Eerste Kamer te loodsen. Staatssecretaris Sander Dekker (Media) stoot al sinds de bekendmaking van de wet op veel tegenstand, zowel in omroepland als in Den Haag. Een betrokkene zegt: ,,Als de senatoren horen dat de meerderheid van Hilversum nu achter de wet staat, zullen zij wellicht hun verzet staken.”