Nieuws/Binnenland
4399877
Binnenland

OM: oud-ambtenaar gemeente Den Haag vervalste paspoort voor Taghi

Ridouan Taghi

Ridouan Taghi

Amsterdam - Het Openbaar Ministerie zet vol in op de vervolging van degenen die topcrimineel Ridouan Taghi hebben geholpen zijn criminele organisatie groot te maken. Een voormalig ambtenaar, die het kopstuk en diens partners tussen 2009 en 2014 van echte paspoorten met valse foto’s voorzag, moet zich eind dit jaar samen met een tussenpersoon verantwoorden bij de rechtbank.

Ridouan Taghi

Ridouan Taghi

De 40-jarige crimineel F. N. uit Den Haag, die wordt gelieerd aan de groep van Taghi, vroeg de Haagse oud-ambtenaar Mildred van D. (50) in die periode minimaal zestien keer om echte paspoorten te verstrekken met valse foto’s. Zij kreeg vermoedelijk duizend euro per paspoort. Het gaat vermoedelijk om veel meer paspoorten.

Het OM heeft de informatie opgedoken uit het gekraakte Ennetcom. In 2016 verkregen politie en OM toegang tot miljoenen berichten, veelal van criminelen. Het was de eerste keer dat een dergelijk netwerk met versleutelde berichten leesbaar werd gemaakt.

Duizenden pagina’s

Het uitgebreide strafdossier van wel drieduizend pagina’s over de paspoortoplichting ligt er ook al twee jaar. Alleen lag eerst de focus op de rechtszaken tegen Taghi en consorten zelf. Veel is inmiddels duidelijk. Het OM bijt zich nu tevens vast in degenen die faciliteerden en die het systeem in de bovenwereld misbruikten.

F.N. zou de aanvraag van paspoorten voor anderen rechtstreeks via Mildred van D. hebben laten lopen. De vrouw werkte bij burgerzaken in de residentie. Zij kon vanuit haar functie beschikken over echte Nederlandse paspoorten. Hoe zij verder te werk ging en hoe zij de verkeerde foto’s op de paspoorten kreeg, werd in de rechtbank van Amsterdam (nog) niet duidelijk. Dat zal later in het jaar, op 28 november, duidelijk worden tijdens een inhoudelijke zitting waar het duo moet verschijnen.

Advocaat

Mildred van D. stond maandag voor de rechter zonder advocaat. Zij maakte duidelijk dat zij echt geen idee heeft waarvan zij wordt beschuldigd. Ze is enkele malen bij de politie ondervraagd, maar dat gebeurde volgens haar zonder advocaat. ,,En ik heb echt wel door dat ik hier te weinig vanaf weet. Ik heb echt een advocaat nodig”, liet zij de rechter weten.

De vrouw verdient net te veel om een advocaat toegewezen te krijgen. De rechtbank maakt een uitzondering voor haar, omdat het dossier zo ingewikkeld is. Advocaat Max den Blanken, die haar ook al eerder bijstond, werd haar in deze zaak uiteindelijk toch toegewezen.