Nieuws/Buitenland
439999
Buitenland

Londen staat op tegen kernwapens

LONDEN - Tienduizenden Britten hebben zaterdag in Londen gedemonstreerd tegen kernwapens. Aanleiding zijn de plannen van de regering-Cameron om ruim 40 miljard pond (52 miljard euro) te steken in vernieuwing van het Britse atoomwapenarsenaal. Van het geld moeten in de komende twintig jaar onder meer vier nieuwe Trident kernonderzeeërs worden gekocht.

De demonstranten vinden het bespottelijk om zoveel geld uit te geven aan kernwapens, terwijl universiteiten en het zorgsysteem NHS te maken hebben met drastische bezuinigingen en in veel sectoren banen verloren gaan.

Onder de demonstranten was ook de premier van Schotland, Nicola Sturgeon. De kernonderzeeërs zijn in Schotland gestationeerd.

Labour-leider Jeremy Corbyn was een van de sprekers en hield een betoog tegen kernwapens. ,,We moeten beseffen wat een kernwapen is. Het is een wapen voor massale vernietiging. Als het wordt gebruikt, doodt het grote aantallen burgers'', aldus Corbyn. Hij was de laatste van twintig sprekers tijdens de demonstratie.