Nieuws/Buitenland
440072
Buitenland

Opkomst verkiezingen Iran valt tegen

TEHERAN - Circa 33 miljoen van de 55 miljoen stemgerechtigde Iraniërs hebben in de verkiezingen van vrijdag hun stem uitgebracht. Dit meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het ministerie had gehoopt op een opkomst van zeker 70 procent, maar slechts 60 procent kwam opdagen. Iran koos vrijdag een nieuw parlement van 290 zetels en een raad van toezicht op de functie van geestelijk leider.

Het is nog niet duidelijk of de lage opkomst goed uitpakt voor de hervormingsgezinden. De regering van de gematigde president Hassan Rohani probeert het land te hervormen, maar de meeste staatsinstellingen zijn nog steeds in handen aartsconservatieve geestelijken. Wanneer de hervormingsgezinden sterk in het parlement naar voren komen, krijgt Rohani meer armslag voor zijn beleid.

Volgens een website van een Iraanse krant is al van een derde van de parlementszetels bekend wie die gewonnen heeft. Ruim de helft van die zetels zou naar hervormingsgezinde kandidaten gaan. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken deed dat echter af als speculatie.