Nieuws/Binnenland
440095
Binnenland

Nauwelijks Nederlandse vraag naar sloper ’ice’

AMSTERDAM - De vondst van een partij crystal meth ter waarde van een half miljoen euro mag gerust een spectaculaire vondst genoemd worden. Waarom? De chemische sloper kent nauwelijks afnemers in ons land.

’Ice’, ’glass’ of ’shabu’ wordt de levensgevaarlijke drug genoemd. De doorzichtige substantie lijkt ook op glas of ijs.

Hele wijken in vooral de Verenigde Staten zijn veranderd in ’zombiegebieden’ vanwege het hoge aantal gebruikers dat er rond strompelt en leeft van gebruiksmoment naar gebruiksmoment. Het uiterlijk van gebruikers wordt schrikbarend snel verwoest.

Het is een relatief onbekende drug, maar allerminst eentje van de laatste jaren. In de Tweede Wereldoorlog werd de superamfetamine al gebruikt door Duitse piloten om wakker te blijven. Zelfs het nazikopstuk Hermann Göring zou gesnoept hebben van de drug.

Hells Angels

De motorclub Hells Angels fabriceerde de drug in de jaren zeventig in vooral Californië en verspreidde het goedje ook naar Europa en Australië. In Nederland heeft de drug nooit voet aan de grond gekregen, terwijl Nederland toch bekend staat als snuif-, rook- en slikland. In Duitsland, nabij de grens met Tsjechië, is wel een groei te zien van het aantal gebruikers.

De werking van crystal meth is te heftig en duurt te lang om het op een feestje te gebruiken.

Soms blijven de effecten wel een dag doorsudderen. Bij een xtc-pil is de ’lol’ na een paar uur weg.

„Meth slaat aan in landen met extreme armoede. Het is een drug voor uitzichtlozen en niet voor feestgangers. Je ziet daarom in Griekenland dat de drug populair is. Daar hebben de gebruikers nauwelijks toekomstperspectief”, zegt August de Loor van de Stichting Adviesburo Drugs in Amsterdam.

Arrestaties van crystal meth-bendes zijn er niet in Nederland. Dealers die worden opgepakt hebben van alles bij zich, behalve ’ice’. „Crystal Meth heeft een heel groot eerstehulprisico. Je kan zo in het ziekenhuis belanden. Frequent gebruik zou je moeten terugzien in ambulancecijfers, maar daar zie je dus niks. En ik hou alles bij.”

Toch is er een select gezelschap dat de drug gebruikt. „Crystal meth is populair in de gayscene. Het zorgt voor een, belangrijk, ontspannend effect bij seks”, legt De Loor uit. Ook geeft de drug extra uithoudingsvermogen.

„De gebruikers zijn voorzichtig en houden elkaar goed in de gaten.”

Een andere reden voor het feit dat crystal meth hier niet aanslaat, is volgens De Loor dat er voldoende alternatieven zijn. „Er is in Nederland een ongelooflijk groot aanbod van drugs van goede kwaliteit. Het aanbod is divers. Waarom zou je crystal meth gebruiken?”

Niemand waagt zich aan uitspraken over het aantal gebruikers in Nederland. Het instituut Trimbos niet en Adviesburo Drugs evenmin. De Loor is verbaasd over de grote vondst in Amsterdam. „Ik denk dat het een voorraad was om andere landen mee te bedienen. Voor de export dus.”

Lees ook: Kroko is de ideale waakhond