Nieuws/Binnenland
440150
Binnenland

Franse despoot wil 18 miljoen bij vertrek

DEN HAAG - De omstreden Franse president van het Europees Octrooibureau (EOB), Benoît Battistelli, ‘eist bij zijn vertrek 18 miljoen euro, oftewel tien jaarsalarissen’. Dit stellen bronnen binnen de internationale organisatie, met onder meer een vestiging in Rijswijk. 

Battistelli ligt al enige tijd onder vuur vanwege het schrikbewind dat hij volgens de vakbond voert. Zo verslechterde hij de arbeidsvoorwaarden en stelde hij zware repressailles in tegen vakbondsvertegenwoordigers die kritiek hebben. In Rijswijk zitten twee vertegenwoordigers ziek thuis, na vermeende ‘intimiderende integriteitsonderzoeken’ aan hun adres. De afgelopen drie jaar vielen bij het EOB bovendien vijf zelfmoorden te betreuren.  

Inmiddels klagen niet alleen de medewerkers, maar keren voor het eerst ook de lidstaten (38 landen) zich tegen de in 2010 aangetreden Fransman. Dit blijkt uit een brief van Jesper Kongstad, de Deense voorzitter van de Administrative Council, een soort raad van toezicht waarin de 38 deelnemende landen zijn vertegenwoordigd.

Kongstad, wiens brief in bezit is van de Telegraaf, verzoekt Battistelli alle disciplinaire maatregelen tegen leden van de vakbond te laten onderzoeken door een externe commissie. 'Helaas hebben we geen gesprek van enige betekenis kunnen voeren met de president',  schrijft Kongstad.

EOB-medewerkers, die via geheime mailadressen en telefoonnummers in contact staan met de buitenwereld, weten te vertellen dat de laatste dagen van Battistelli zijn geteld. ,,De kans dat hij weg moet is groot. Twintig landen zijn tegen”, zegt de een. ,,Hij wordt al de man van achttien miljoen genoemd”, zegt de ander. ,,Het is een ware dictatuur. We hebben er nu al meedere collega-bazen bij die of van de Franse geheime dienst komen of uit het leger. Het is echt bespottelijk aan het worden. Dit soort types krijgen meer dan 15 mille per maand betaald en doen alles wat de grote baas hen beveelt”.

Op 16 maart stemmen afgevaardigden van de 38 deelnemende landen officieel over de voorstellen van Kongstad. Battistelli voert nu een lobby bij de lidstaten om hen zo ver te krijgen het onafhankelijk onderzoek af te blazen. Volgens de president is het EOB 'gezonder dan ooit'.