Nieuws/Binnenland
440349260
Binnenland

Kritiek op bonus voor ambtenaren: ’Wat een waanzin!’

Den Haag - Een riante coronabonus voor ambtenaren van de rijksoverheid schiet in het verkeerde keelgat bij oppositieleider Geert Wilders (PVV). Hij vindt het onbegrijpelijk dat ambtenaren wél meer geld krijgen, terwijl zorgmedewerkers die in de frontlinie stonden voorlopig met lege handen staan.

„Ongelooflijk, werkelijk wat een waanzin! Terwijl de zorghelden nog wachten op een bonus en kunnen fluiten naar structureel een cent extra krijgen ambtenaren voor een kopje koffie thuis een kapitaal op hún bankrekening gestort.”

’Kabinet is gek geworden’

De voorman van de PVV neemt dat de beleidsbepalers kwalijk. „Dit kabinet is gek geworden. Echt. Gek geworden.” De 120.000 rijksambtenaren krijgen per 1 juli een loonsverhoging van 0,7 procent en een eenmalige gift van 225 euro. Ook komt er een thuiswerkvergoeding van 363 euro netto.

Bij zorgmedewerkers wordt gekeken wie een prominente bijdrage heeft geleverd tijdens de coronacrisis. Voor rijksambtenaren gelden andere regels, zij krijgen allemaal een extraatje. Vooralsnog hebben de zorghelden nog niks gezien op hun bankrekening. Het kabinet hoopt dat het lukt om de bonus voor de kerst uit te keren, maar zelfs dat is niet zeker.

Heeft u tips? App naar onze whatsapp tiplijn. Zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952

SP-Kamerlid Maarten Hijink noemt het ’heel frustrerend dat zorgverleners, op wie nu weer zo’n zwaar beroep wordt gedaan, niet de waardering krijgen waar ze recht op hebben’. „Wij hebben voorgesteld om voor zorgverleners geen onderscheid te maken. Ze moeten wat ons betreft - op de grootverdieners na - snel hun bonus krijgen.”

’Evenwichtig akkoord’

Volgens staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken) is het dik verdiend dat rijksambtenaren nu wél een bonus krijgen. „Er ligt een evenwichtig akkoord op tafel. Met dit akkoord tonen we onze waardering voor de inzet van ambtenaren tijdens de coronacrisis.”